EDUS program nema alternativu: Vlasti moraju pronaći način za pomoć

Radiosarajevo.ba
EDUS program nema alternativu: Vlasti moraju pronaći način za pomoć
Iako je autizam cjeloživotna poteškoća, uz pomoć EDUS programa 31 dijete na spektru je uspješno uključeno u redovno školovanje.

Zbog toga je važno da ova nevladina organizacija funkcionira bez problema sa kojima se inače susreću.

Povodom 2. aprila, Svjetskog dana svjesnosti o autizmu, Vijeće roditelja EDUS-a apeluje na lokalne vlasti da iznađu način da finansiraju program EDUS-a i obezbjede lokaciju za izgradnju objekta, bez čega je upitan opstanak i dalji rad ove organizacije čije programe pohađa 141 dijete, dok je na listi čekanja trenutno preko 50 djece.

EDUS je nevladina organizacija koja pruža puni tretman i servise podrške u prvom redu djeci sa autizmom, kroz koji je sada prošlo više od 500 djece, a trenutno ih u svakodnevnom programu više od stotinu. Iako se autizam zvanično vodi kao cjeloživotna poteškoća, EDUS program je uspio uključiti u redovni (pred)školski sistem čak 31 dijete i značajno poboljšati stanje većine uključene djece.

Ovakav uspjeh postignut je primjenom najbolje svjetske prakse, koju je sa Univerziteta Columbia u Njujorku donijela dr.sci. Nirvana Pištoljević, prije svega u oblasti rane intervencije tj. kod djece uzrasta do šeste godine, kada se dokazano može postići najveći mjerljiv napredak u svim oblastima razvoja djeteta.

Iako je praksa u drugim zemljama potvrdila da svaki euro uložen u ranu intervenciju uštedi deset eura u kasnijoj dobi djeteta sa poteškoćom, rana intervencija kod nas još nije sistemski riješena. S druge strane, potreba za EDUS-ovim servisima se iz godine u godinu povećava, naročito u Kantonu Sarajevo, tako da trenutno djeca čekaju čak i na početnu opservaciju.

EDUS je, zbog svega navedenog, nakon konsultacija sa JU Djeca Sarajeva i premijerom Konakovićem, pokrenuo inicijativu da se na lokaciji devastiranog vrtića na Grbavici izgradi Naučni centar za ranu intervenciju i napredne odgojno-obrazovne prakse, pri čemu su u EDUS-u za izgradnju objekta pronašli i potencijalne strane donatore. Centar bi imao trostruku namjenu (inkluzivna odgojno-obrazovna ustanova, resursni i naučno-istraživački centar) te izvore samoodrživosti, kroz edukaciju domaćih i stranih studenata.

I pored toga što je ovo idealna prilika, ne samo da se jedan devastirani objekat revitalizira, već i da se umjesto njega izgradi veći i za Kanton još korisniji objekat koji bi ga učinio regionalnim centrom u oblasti rane intervencije i inkluzivnog obrazovanja, EDUS-ovo Pismo namjere, upućeno na Vladu KS sredinom decembra prošle godine, još uvijek nije došlo ni na dnevni red pa je neizvjesno da li će i kada ovaj prijedlog uopšte biti prihvaćen.

Predsjednik Vijeća roditelja EDUS-a, Admir Čeljo, rekao je: Ukoliko zbog nedovoljne podrške institucija KS djeca s poteškoćama ostanu bez EDUS programa, izlazimo na proteste, jer EDUS program trenutno jednostavno nema alternativu!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak