Dogs Trust: Eutanazija se bavi posljedicom, a ne izvorom problema

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust: Eutanazija se bavi posljedicom, a ne izvorom problema

U vezi sa današnjim izglasavanjem Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH o Prijedlogu Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, udruženje Dogs Trust uputilo je saopćenje za javnost, koje prenosimo bez korekcija:

"Jedan od koraka koje Dogs Trust u BiH provodi kako bi pomogao BH vlastima u rješavanju problema sa napuštenim psima i psima lutalicama je i projekat sterilizacije napuštenih pasa i pasa u vlasništvu, kako bi se djelovalo na izvor problema i spriječio priliv novih jedinki na ulice. 

Danas o sudbini napuštenih pasa i pasa lutalica 

U cijenu eutanazija ulaze sljedeće komponente: hrana za 15 dana, sredstvo za uspavljivanje, otopina za eutanaziju, naknada za veterinarsku uslugu, uklanjanje tijela i njena cijena iznosi oko 150 KM (navedene cijene su prosjek u BH). 

S druge strane u cijenu sterilizacije ulaze: hvatanje i puštanje, anestetik, analgetik, naknada za veterinarsku uslugu i ta cijena iznosi oko 90KM (navedene cijene su prosjek u BH). 

Dogs Trust: Nije velika razlika između nas i udruženja 'Stop ugrizu' 

Eutanazija napuštenih životinja bavi se samo posljedicom, a ne uzima u obzir izvor problema, odnosno napuštanje pasa. 

Ovakvim pristupom svakih nekoliko godina vlasti će biti primorane iznalaziti sredstva za eutanaziju i nanovo trošiti javna sredstva koja se svakako mogu korisno upotrijebiti za socijalne programe. 

Dogs Trust BH suosjeća sa žrtvama napada, ali je na strani pasa 

Samo jedna nesterilisana kuja i njen partner piramidom reprodukcije za 6 godina produkuju 67.000 potomaka. Da li su građani BH spremni svake godine odricati se značajnih sredstava kako bi se psi eutanizirali? 

Ukoliko se primjeni u praksi, eutanazija zdravih životinja ni na koji način ne rješava problem na izvoru i ne sprječava priliv novih pasa na BH ulice. 

Javne osobe u BiH u kampanji protiv ubijanja pasa 

S druge strane, stabilizacija postojeće populacije kroz masovne sterilizacije lutalica, te preveniranje dolaska novih jedinki, kroz obavezu sterilizaciju, identifikaciju i registraciju vlasničkih pasa će sigurno dovesti do rješenja, koje je dugotrajno i ekonomski prihvatljivije. 

Trajno i za BH građane daleko jeftinije rješenje leži u primjeni svih preventivnh mjera: registracija, vakcinacija, sterilizacija vlasnickih pasa i time prevencija ponavljanja trošenja sredstava na neučinkovite i skupe eutanazije."

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak