Kako je Edin Džemat, dječak iz Prozora, postao kapiten švedske kulinarske reprezentacije

Radiosarajevo.ba
Kako je Edin Džemat, dječak iz Prozora, postao kapiten švedske kulinarske reprezentacije

Kada je imao jedanaest godina Edin i njegova porodica iz Prozora su se uputili ka Švedskoj. Odrastao je u gradiću Vernamu gdje je završio kuharsku školu. Vođen željom da se usavrši kod najboljih, Edin Džemat se i drugi put ostisnuo u nepoznato: sa devetnaest godina kreće na usavršavanje. Kuharski zanat brusio je u nekim od najpoznatijih restorana na svijetu. Danas je chef, ponosni vlasnik jednog od najpoznatijih restorana u Goteborgu, priznati majstor internacionalne kuhinje, a odnedavno i laureat srebra na svjetskom takmičenju u kulinarstvu. 

Dječak iz Prozora izrastao je u kapitena kulinarske reprezentacije Kraljevine Švedske. 

Za vrijeme njegovog boravka u Sarajevu, gdje je predavao polaznicima sarajevske kulinarske akademije GastroID , Edin je nekoliko trenutaka odvojio za čitatelje portala Radiosarajevo.ba

Razgovarala: Vesna Andree Zaimović, Radiosarajevo.ba 

Radiosarajevo.ba: Šta znači biti kapiten kulinarske reprezentacije?

Džemat: To je kao biti kapiten u fudbalskom timu, vođa jednog tima. Našoj tituli prvaka Evrope prethodio je dvogodišnji trening, po tristo sati mjesečno. Fokusirali smo se na cilj da uđemo u Top 5 na svijetu. A evo, nakon ovog uspjeha, nakon što je Singapur od nas bio bolji samo za jedan bod, odlučili smo da na Olimpijadi 2016 idemo na zlato. 

Radiosarajevo.ba: Kako je izgledalo to takmičenje? 

Džemat: Ludilo... Ocjenjuje se sve: ukus, izgled, timski rad, logistika, priprema... Jedanaest dana je trajalo takmičenje, a zadnja tri dana skoro nismo ni spavali. Jedan dio takmičenja se odnosi na hladnu kuhinju. Svaka ekipa treba da napravi hladni bife kod kojeg je žiri ocjenjivao različite tehnike i izgled. 

Drugi dio je tzv. hot kitchen. Takmičenje se odvija tako što šest kuhara ulazi u kuhinju i imaju pet sati da naprave večeru za 110 gostiju. Prave se tri jela – predjelo, glavno jelo i desert, a sve to pred publikom. Među tih 110 gostiju, njih deset je žiri, ali niko ne zna ko su oni. U toj disciplini smo bili prvaci. 

Radiosarajevo.ba: Šta ste im spremili? 

Džemat: Ukratko, prvo jelo je bila riba list sa đumbirom i krabom. Za glavno jelo pripremili smo janjetinu sa krompirom i hrenom, desert smo pravili od borovnica, maslaca i jogurta. Tu se ocjenjivalo sve – od ulaska u arenu, kako hodamo, kako se ponašamo, kakva je higijena, pa do hrane, ukusa, timskog rada. Kada sam nakon toliko sati izašao iz arene - taj osjećaj je nešto najljepše. Nakon dvije godine  teškog treninga znali smo da smo dali sve od sebe i učinilai najbolje.

Inače, treninge smo obavljali po pet dana mjesečno ekipno u Stockholmu, kod našeg glavnog sponzora Elektroluxa. Ostalo vrijeme trenirali smo samostalno, a svako je imao svoje zadatke na radnim mjestima. 

Radiosarajevo.ba: Kako ste se školovalli za chefa? 

Džemat: Završio sam tri godine kuharske škole u Vernamu, gradiću u Švedskoj. Potom sam radio u Kopenhagenu, u jednom od najboljihrestorana svijeta, u Nomi.  Potom sam otišao u New Yorku i radio u restoranu Per Se 9  sa tri Michelinove zvjezdice. Nakon toga sam se vratio u Švedsku i u Goteborgu otvorio svoj restoran Linea Art 

Radiosarajevo.ba: Jeste li  kao dječak u rodnom Prozoru sanjali da postanete kuhar

Džemat: Pa uvijek sam oko špareta letao dok bi mama kuhala. 

Radiosarajevo.ba: Da li je moguće primijeniti neka načela bosanske kuhinje na internacionalnu kuhinju koja je vaše opredjeljenje?

Džemat:  Moguće je. Upravo tokom svojih sve češćih boravaka u Sarajevu, radim na tome. U centar GastoID donosim iskustvo sa sjevera i temelje svjetske kuhinje, a  kupim nešto od ovdašnjih chefova. Sada je trenutak da neka temeljna jela iz Bosne mogu primijeniti u Švedskoj, da ih tvistam na moj način. Prvo od takvih jela je peksimet koji mi je dao ideju za novu vrstu serviranja hljeba uz kajmak. 

Radiosarajevo.ba: Koja švedska jela najviše volite jesti? 

Džemat:  Obožavam švedsku klasičnu kuhinju koja se bazira na kombinaciji slatko-slano-ljuto. U Švedskoj se jede meso sa džemom. Švedska ima fantastičnu ribu i morske plodove, kakvih u svijetu nema. Obožavam jesti školjke, rakove..

Radiosarajevo.ba: Može li dobra hrana bez vina? 

Džemat: Apsolutno da. Na primjer,  kod nas u restoranu gosti koji ne piju vino imaju na raspolaganju sokove od voća i povrća koje sami pravimo i kombiniramo uz tačno određena jela.    

 Radiosarajevo.ba: U našoj su zemlji dobri kuhari veoma traženi, znate li to? 

Džemat: Vidim veliki potencijal u BiH. Znam da je u čitavoj državi vrlo teško naći kuhara, ali ima potencijala. Samo treba mnogo raditi, učiti i uputiti mlade na pravi način. Zato sam tu. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak