Zagreb: LGBT zastava pred zgradom Vlade RH

Radiosarajevo.ba


U povodu Međunarodnog dana borbe protiv homofobije koji se obilježava širom svijeta raznim javnim akcijama, aktivisti udruga Kontra i Iskorak su simbolično ispred zgrade Vlade Republike Hrvatske pročitali svoje zahtjeve i razvili zastavu duginih boja. Akciju su nazvali Ljudska prava ne mogu čekati, javio je dopisnik agencije Anadolija.

Neka ljubi ko god koga hoće

Zahtjevi se odnose na suzbijanje diskriminacije temeljene na spolnoj orijentaciji, poštivanju prava na brak istospolnih zajednica, uklanjanje homofobnih sadržaja iz udžbenika i uvođenje seksualnog odgoja u škole, te mogućnost promjene osobnih podataka pri promjeni spola.

LGBT (lezbijke, gejevi, biseksualne i transrodne osobe) na današnji dan u oko 50 zemalja svijeta javnim akcijama ukazuju na nužnost izmjene postojećeg stanja u kojem se nalaze u državama čiji su građani.

''Vlada je pokrenula niz inicijativa prije godinu dana, ali nijednu nije dovršila. Pozivam sve građane i građanke kojima je dosta da se u njihovo ime promiče netolerancija da nam se pridruže u velikom maršu kojega organiziramo za ponedjeljak, 27. svibnja od 16-17 sati,  od parka Zrinjevca do Vlade", kazala je Sonja Juras iz Udruge Kontra.

Prema njenim riječima, radi se o konkretnim pitanjima, o porodicama koje postoje u Hrvatskoj i čija su prava ugrožena. Bez prava na brak, istospolni partner ne može posjetiti partnera u bolnici, odlučivati o hitnim kirurškim zahvatima, a na kraju ni naslijediti zajedničku imovinu ili mirovinu nakon partnerove smrti.

Juras je kritizirala je prije nekoliko dana pokrenutu akciju 'U ime obitelji', koja prikupljenim potpisima po hrvatskim gradovima nastoji otvoriti referendum kojim bi se brak zaštitio kao zajednica muškarca i žene. Spomenula je pritom slučaj Splita kada su članovi te akcije verbalno napali dvije LGBT osobe na javnom prostoru.

Zastavu duginih boja pridržavao je i Neven Rauk koji je bio pretučen prije tri godine zbog svoje spolne orijentacije.

''To je bio zločin iz mržnje, odštetu još nisam dobio i osjećam strah. Nije mi ugodno hodati po svom gradu. To je strašno'', izjavio je Rauk.

Pred zgradom Vlade je o svom slučaju u kojem je diskriminiran svjedočio je Dario Krešić. On je uputio dekanu Fakulteta organizacije i informatike zahtjev protiv dvojice kolega koji su ga vrijeđali i uznemiravali zbog njegove spolne orijentacije. Dekan spomenutog fakulteta, kaže Krešić, nije ništa poduzeo, nakon čega je podnio sudsku tužbu koju je dobio. No, dekan mu nije dopustio daljnje napredovanje na poslu profesora na tom fakultetu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak