Provjerili smo - pregled mladeža je jednostavan i brz

Radiosarajevo.ba

Besplatne provjere mladeža i drugih promjena na koži naredne sedmice će biti omogućene svim zainteresiranim građanima širom zemlje - čak i onima koji nemaju zdravstvene knjižice! Na ovaj način moguće je pravovremeno uočiti sve potencijalno opasne procese koji bi mogli dovesti do raka kože, kancerogenog oboljenja koje nosi jednu od najvećih stopa smrtnosti.   

Detaljan raspored pregleda u BiH pogledajte na službenoj stranici Euromelanome, jednostavnim klikom na ime grada koji vam je najbliži.  

Besplatni pregledi organizirani su u sklopu panevropske akcije Euromelanoma, a održat će se u 28 gradova BiH. Zdravstveni radnici uključeni u projekat upućuju poziv svim građanima da bez uputnice i bez čekanja dugih redova iskoriste ovu mogućnost i uključe se u akciju koja bi nekima mogla spasiti život.

Novinarska ekipa portala Radiosarajevo.ba uputila se na Dermatološku kliniku u Sarajevu u kojoj će se, za područje ovog kantona, vršiti besplatni pregledi. Na 'svojoj koži' provjerili smo na koji način se odvija dermaskopija. Nakon što stručno lice najprije izvrši pregled 'golim okom', promjene na koži posmatraju se aparatom koji ih uvećava do hiljadu puta, te tako prikazuje na ekranu. Pregled je bezbolan i traje nekoliko minuta. Ukoliko dermatolog procijeni da neku od promjena na koži treba ukloniti, to će se uraditi na Klinici za plastičnu hirurgiju, takođe u sklopu akcije.   

U Sarajevu će se pregledi vršiti po sljedećem rasporedu:
Dermatološka klinika KCUS - od 22.04 do 26.04. 2013 od 8,00 do 13,00  (Doc. dr. Faruk Alendar, Dr. Hana Helppikangas, Doc. dr. Irdina Drljević, Prim. dr. Almira Selmanagić, Dr. Mirsad Babić, Dr. Mersiha Krupalija-Fazlić, Dr. Jasmina Muhović)
Klinika za Rekonstruktivnu i Plastičnu hirurgiju - 22.04 : Doc. dr. Reuf Karabeg, Dr. Dujso, Dr. Obradović, 23.04: prim. dr. Cvorak, Dr. Jakirlić, Dr. Sobo, 24.04: Doc. dr. Salihagić, Prim Dr. Aginčić, Dr. Helać, 25.04: Prim. dr. Lačević, Dr. Ćatić, Dr. Zećo, 26.04: Dr. Dujdo, Mr. dr. Arslanagić, Dr. Zećo

Tokom prošlogodišnje akcije Euromelanoma, u Sarajevu je pregledano preko 1200 građana, među kojima je 25 slučajeva bilo suspektno (oko 2%)Svi pacijenti kod kojih su pronađene sumnjive promjene na koži, dobili su hirurški tretman, izjavio je za Radiosarajevo.ba dr. Faruk Alender, primarius Dermatološke klinike KCUS.  

Na osnovu prošlogodišnjih iskustava, tim medicinskih radnika uključenih u ovu akciju nada se da će ove godine pregledima biti obuhvaćeno dvostruko više građana. Dr Hana Helppikangas, voditeljica projekta u BiH kaže kako će predstojeća akcija biti prvi javno-zdravstveni skrining na području cijele države, te da će BiH biti jedna od 31 zemlje koje su uključene. 

Djeca su najrizičnija kategorija

Osim pregleda, Euromelanoma podrazumijeva i široku promotivnu akciju. Ona je posebno namijenjena roditeljima i djeci, s obzirom da su najmlađi jedna od najrizičnijih skupina. Naime, svaka opekotina od sunca koju dijete pretrpi u djetinjstvu, udvostručuje rizik od nastanka raka kože. 

"I mi, dermatolozi, tvrdimo da je sunce izvor života. O tome nema dileme i niko od nas neće reći - nemojte se izlagati suncu. Sunce je neophodno da bi se provitamin D pretvorio u vitamin D, za kojeg je dokazano da, između ostalog, ima svojstvo hormona. Ali ono na čemu mi insistiramo je da se suncu izlažemo sa oprezom, da se izbjegava nekritičko izlaganje UV zrakama sunca ili u solarijumu", upozorava primarius.    

Stoga oba naša sugovornika naglašavaju potrebu umjerenosti kod sunčanja i upotrebu zaštitnih krema.   

Švicarski istraživači dokazali su da su kod vozača rašireniji melanomi na lijevoj ruci, usljed veće izloženosti te ruke suncu.  

"Ranije je svijest o opasnostima od raka kože bila na izuzetno niskom nivou, a ljudi su smatrali da je mladeže i ostale lezije (promjene na koži) najbolje ne dirati. To, naprosto, ne stoji. Mi koristimo dva termina - promjene koje se mogu ukloniti i promjene koje se moraju ukloniti. U ovoj drugoj kategoriji su maligne promjene. Zahvaljujući našim akcijama od 2006. godine, kada smo prvi put nabavili dermatoskop, svijest o neophodnosti pregleda sve je raširenija", tvrdi profesor Alender.     

Doktorica Helppikangas podsjeća da je rak kože moguće na vrijeme primijetiti i ukloniti. Na žalost, ukoliko uznapreduje, ovaj oblik raka je veoma opasan, jer nakon nekoliko mjeseci nastupa smrt. 

Stoga naša sugovornica poziva sve građane BiH da se uključe u ovu važnu akciju.  

U našoj fotogaleriji pogledajte kako izgleda pregled dermatoskopom.


 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak