Osobe s mentalnim poremećajima bez pomoći

Radiosarajevo.ba
Osobe s mentalnim poremećajima bez pomoći

Nakon masovnog ubistva u  osnovnoj školi u Connecticutu, u kojoj je Adam Lanza ubio 26 osoba, debata o kontroli oružja u Sjedinjenim Američkim Državama proširila se i na nedostatke sistema zaštite mentalnog zdravlja.
Svaki sedamnaesti Amerikanac živi sa nekim teškim mentalnim poremećajem, a manje od trećine njih dobija profesionalnu pomoć.

Liza Long je pisala blog o poteškoćama s kojima se suočava odgajajući svog sina s mentalnim poremećajem. Njeni tekstovi, u kojima je kazala kako voli svog sina, ali da je on i plaši, čitaocima su dali lični uvid u dalekosežne posljedice psihijatrijskih problema.

Kako piše Al Jazeera, Lanzin brat je rekao policiji da je Adam imao poremećaj ličnosti, a prijatelji njihove majke govorili su o njenim strahovima i osjećaju bespomoćnosti. Nema dokaza da je Lanza bio na psihijatrijskom liječenju. Osobe odgovorne za masakre u Columbineu i Coloradu su, također, imale mentalne poremećaje.

"Mnogi roditelji koji se bore sa djecom sa teškim bihevioralnim ili emocionalnim simptomima, odlaze u hitnu pomoć. A hitna pomoć je samo privremeno rješenje", kazao je Howard Koplewicz sa Instituta za dječiju psihijatriju.

Kako je iz New Yorka javila reporterka Al Jazeere Cath Turner, na otoku Words nalazi se Psihijatrijski centar Manhattana, u kojem se liječe bolesnici s mentalnim poremećajima.

"Kad je otvoren 1871, imao je blizu 500 pacijenata, a 1926. godine, bilo ih je više od 7.000.  Ali, tokom godina,taj broj je neprestano opadao. Centar danas ima kapacitete za liječenje svega 509 pacijenata. Taj trend je prisutan i u drugim saveznim državama, širom SAD-a."

U posljednje tri godine, države su smanjile budžet službi za zaštitu mentalnog zdravlja za više od četiri milijarde dolara u periodu kad se broj pacijenata kojima je potrebna pomoć povećao za 10 posto. Većina osiguravajućih kompanija ne pokriva liječenje mentalnih oboljenja, jer su kvalificirana kao već postojeća bolest, koja zahtijeva dugoročnu njegu.

"Ako ne brinete o mostovima, oni će se srušiti. Ako ne brinete o sistemu zaštite mentalnog zdravlja, sve više oboljelih ljudi će prolaziti neprimijećeno i imat ćemo više pucnjava", kazao je psihijatar Clark Smith.

Kako javlja Turner, takva prognoza je možda zloslutna, ali, u zemlji navikloj na nasilje povezano s oružjem, uopće ne zvuči pretjerano.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak