Medicinska čuda iz Kyota

Radiosarajevo.ba
Medicinska čuda iz Kyota


Najnovija dostignuća istočnih naučnika, o kojima svijet bruji već mjesecima, potvrđuju najave da smo kao čovječanstvo sve bliži tehnologiji proizvodnje tkiva i organa iz vlastitih ćelija. Takav medicinski skok mogao bi donijeti rješenje za niz teških i smrtonosnih bolesti, pri čemu primjena nove tehnologije ne otvara etička i moralna pitanja kao što je to slučaj s kloniranjem, piše Tportal.

Za razliku od ranije ponuđenih, kontroverznih tehnologija razvijanja organa u epruveti od ćelija ljudskog embrija, japanski naučnici predvođeni prošlogodišnjim nobelovcem Šinjom Jamanakom još prije pet godina počeli su razvijati prihvatljiviju tehnologiju koja se danas smatra revolucionarnom. Oni su stanice odraslog čovjeka uspjeli vratiti u tzv. fazu pluripotentnosti, to je rano stanje razvoja iz kojeg se mogu razvijati u praktički bilo koju specijaliziranu vrstu ćelija za 220 čovječijih tkiva.

Ovo je početak procesa koji bi za rezultat mogao imati to da se ljudi budućnosti mnogo lakše liječe, za 20 godina donatori organa mogli bi postati prošlost, a mehanički implantati preseliti se u muzeje.

Naučnici su iz matičnih stanica uspjeli razviti pravo srčano tkivo. Vijest na prvu možda ne odjekuje tako bombastično kao ‘razvijeno umjetno srce', ali se vjeruje da je napravljen ogroman korak ka liječenju opasnih srčanih aritmija.

U najnovijem broju časopis Ogonjok objavio je intervju s iskusnim ruskim znanstvenikom Konstantinom Agladzeom

“Mi smo naučili kako dobiti strukturirano srčano tkivo koristeći trodimenzionalni okvir od specijalnih polimernih nanovlakana (biorazgradivi materijal). Uz pomoć tog okvira ne samo da smo uspjeli uzgojiti ćelije  srca, nego i nagnati ih da se formiraju u pravo srčano tkivo', izjavio je Konstantin Agladzeom, ruski naučnik koji radi na projektu.

Prva primjena očekuje se u farmaceutskoj industriji, jer bi testiranja novih preparata na toksičnost odsad trebala biti mnogo učinkovitija. Ranije se testiralo na životinjama, čija srca ipak imaju bitno drugačiju građu, pa tek onda na ljudima.

Druga primjena očekuje se u regenerativnoj biomedicini. Od ćelija epitela ili krvi moguće je razviti srčano tkivo koje bi se, poput krpica moglo prišivati na oštećene dijelove vitalnog ljudskog organa.

Agladze pretpostavlja da se tehnologija koju je otkrio tim u Kyotu može primjenjivati i do stvaranja cijelih organa, ali dodaje da će za tako nešto proći još mnogo vremena.
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak