Koje su pape prije Benedicta XVI dale ostavku?

Radiosarajevo.ba
Koje su pape prije Benedicta XVI dale ostavku?


Sveti otac se može povući ako on to hoće. Kanonski zakon kaže „Ako se desi da Rimski pontif želi dati ostavku u svom uredu, zahtijeva se validnost da je donio ostavku svojevoljno i da se ostavka propisno objavi“ (Kanon 332, br. 2). No, uglavnom, kada se papa izabere da bude nasljednik Svetog Petra onda se očekuje da će on to ostati do svoje smrti, piše Catholiceducation.org.

U historiji Crkve, nekoliko papa je dalo ostavku iz različitih razloga, a neki su smijenjeni.

Prvi papa koji je odstupio je bio Sveti Pontian, koji je izabran kao nasljednik Svetog Petra 21. jula 230. godine. Tokom progona kršćana pod imperatorom Maximusom Thraxom, Sveti Pontian je protjeran na Sardiniju, gdje je osuđen na rad u rudnicima soli. Tako je podnio ostavku kao papa 28. septembra 235. godine. Sveti Pontian je umro i postao mučenik 236. godine.

Papa Silverius, koji je izabran za papu 1. juna 536. godine, bio je prvi papa koji je svrgnut. Bilo je to u martu 537. godine, kada je bizantijska carica Theodora zarobila papu i maknula ga iz Rima jer nije htio odobriti njene nominacije heretika za biskupe.
On je protjeran na otok Palmaria gdje je ostao zatvorenik do smrti 11. novembra 537. godine.

Trostruki papa

Sličnu situaciju doživio je papa Martin I, koji je izabran za papu u julu 649. godine. Sveti Martin se suprotstavio bizantijskom caru, koji ga je dao kidnapovati, odveo ga u Konstantinopolj, svrgnuo, osudio i protjerao. Papa je umro na Krimu 16. septembra 656. godine od posljedica bolesti. Sveti Martin je zadni papa koji je umro kao mučenik.

Papa Benedict IX je tri puta bio proglašen za papu. Benedictov otac Alberic potplatio je, izmanipulisao i zaprijetio rimskom svećenstvu da mu sina izaberu za papu. Benedict je bio vrlo mlad, bez iskustva i bilo kakve duhovne pozadine. Većina istoričara govori za Benedicta IX da je to najniži stepen na koji je papinstvo moglo spasti. Svećenstvo i narod Rima ga je protjerao, svrgnulo i izabralo novog papu Sylvestera III.



Papa Sylvester je izabran 20. januara 1045., ali su se Benedict i njegove pristalice regrupisali i svrgnuli ga 10. februara 1045. Sylvesterovo papinstvo je trajalo samo 22 dana.

Pogodite ko je papa opet? – Benedict IX. On je ponovo postavljen za papu 10. aprila 1045. godine, ali je podnio ostavku nakon 21 dana. Navodno je Benedictu obećana veća suma novca i žena za brak ako podnese ostavku u korist Johna Gratiana, nadbiskupa Crkve Svetog Johna u Porta Latini. John Gratian je 5. maja proglašen za papu Gregoryja VI.

Dogovor obećan Benedictu IX je prekršen, što ga je nagnalo da preuzme papinstvo. Njemački kralj Henry III, koji je bio veoma zainteresovan u reformaciju Crkve, sazvao je 1046. Vijeće Sutri i pozvao Benedicta IX, Sylvestera III i Gregoryja VI. Na Vijeću se nije pojavio Benedict, ali su sva trojica svrgnuti, a Sylvester i Gregory će umrijeti u izgnanstvu. Svećenstvo i Rimljani su 25. decembra izabrali za papu Clementa II.

Papa Clement II je krunisao Henryja III za Svetog rimskog cara. Nakon što se kralj vratio u Njemačku, pogodite ko se opet vratio? – Benedict IX. 9. oktobra 1047. Clement umire od posljedica trovanja, za koje se sumnjiče agenti Benedicta IX. Benedict se proglasio papom treći put 8. novembra 1047. Car Henry III je morao intervenisati, te je 17. jula 1048 svrgao papu. Istog dana je izabran novi papa Damasus II.

Pokajao se za grijehe

Šta se desilo sa trostrukim papom Benedictom IX? On se povukao u samostan u Grottaferrati, gdje se pokajao za grijehe.

Još jedan papa koji je podnio ostavku bio je Celestine V, koji je izabran za papu 5. Jula 1294. Godine. On je bio izabran za papu u 84. godini života i odmah je postao meta kardinala i plemstva. Dao je ostavku 13. Decembra 1294. godine i vratio se u svoj samostan. Njegov nasljednik papa Boniface VIII ga je dao zatvoriti  da ne bi bio u mogućnosti vratiti se na prijesto. Papa Celestine umro je 19. Maja 1295.

Iako je proglašen za sveca, Dante ga je zbog ostavke stavio u pakao njegove  „Božanske komedije“.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak