Kako protiv mamurluka

Radiosarajevo.ba
Kako protiv mamurluka

Koliko vam se puta dogodilo da se nakon nekoliko čaša vina i vesele, neprespavane noći probudite uz snažni i neugodan mamurluk? Da vam se to ne bi dogodilo i tokom ovih praznika, donosimo vam nekoliko savjeta kako da riješite ovaj problem. Sve što vam je potrebno je dobra priprema.

Prije derneka

Prije odlaska na proslavu pijte više vode. Voda će vašem tijelu pružiti dovoljno vlage te će ublažiti učinak alkohola koji ćete popiti tokom večeri.

Iako su ugljikohidrati puno zdraviji i bolji za organizam, planirate li se proveseliti uz koju čašu više pređite na brzu i masnu hranu. Pohovana i pržena hrana, pečene kobasice i pizza su idealna podloga za novogodišnju noć, jer nakon teške i masne hrane tijelo sporije apsorbira alkohol.

Između svakog alkoholnog pića popijte čašu vode ili soka što će ublažiti učinak alkohola. Razlog zašto muškarci mogu popiti više alkohola nego žene nije zbog masnoće i veličine, već zbog većeg postotka vode u organizmu.

Kako bi ublažili mamurluk koji će vas zasigurno dočekati jutro poslije pijte pivo ili prozirna odnosno neobojena pića (votka, džin, bijeli rum), jer ona uzrokuju puno blaže simptome.

Jutro poslije

Glavobolja je definitivno najneugodniji simptom mamurluka. Kako bi ublažili bolove uzmite tabletu koja sadrži paracetamol, a izbjegavajte lijekove koji sadrže acetaminofen, jer u kombinaciji sa alkoholom ili kofeinom mogu naštetiti jetri.

Pijte puno tekućine. Voda i sportski napici bogati elektrolitima vratit će vam energiju i ublažiti simptome dehidracije koja je najčešći uzrok mamurluka.

Doručak je vrlo važan pa ako vaš želudac dozvoljava, kad osjetite glad pojedite ekstra preprženi tost. Karbonizirani hljeb će poslužiti kao filter za rješavanje alkoholnih nečistoća iz vašeg tijela.

Za doručak svakako jedite samo dijetalnu, laganu hranu poput tosta, krekera ili žitarica jer ona podiže razinu šećera u vašem organizmu. Alkohol snižava koncentraciju šećera u krvi, a mi to osjećamo kao umor i iscrpljenost.

Nakon laganog doručka vrijeme je za nešto konkretnije. Goveđa ili pileća juha će okrijepiti vaše tijelo i vratiti mu izgubljenu sol, ali i kalij kojeg još ima i u banani.

Piće i hrana koja sadrži fruktozu pomažu kod sagorijevanja alkohola iz organizma. Voće i voćni sokovi pomoći će vašem organizmu, ali na žalost neće ublažiti neugodne simptome.

Vrijeme je za pravi obrok. Hljeb, jaja i suho meso odlična su kombinacija u borbi protiv mamurluka. Hljeb podiže šećer u krvi, a bjelančevine iz suhog mesa se razgrađuju u aminokiseline koje pomažu mozgu u obnavljanju neurotransmitera potrošenim zbog velikih količina alkohola.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak