8. mart 1857: Borba za prava žena još traje

Radiosarajevo.ba
8. mart 1857: Borba za prava žena još traje


U znak sjećana na 8. mart 1857, kada su radnice iz tekstilne industrije izašle na ulice zbog loših uvjeta rada i niskih plaća, danas se obilježava Međunarodni dan žena.

Redakcija Radiosarajeva ovom prilikom svim svojim čitateljicama čestita ovaj praznik!

Ideja da se obilježava međunarodni dan žena pojavila se početkom 20. stoljeća, ali prekretnica se desila kada su radnice tekstilne industrije u New Yorku izašle na ulice i protestirale.

Protesti su se nastavili idućih godina , a najveći od njih dogodio se 1908. kada je 15.000 žena izašlo na njujorške ulice tražeći kraće radno vrijeme, bolje plate i pravo glasa, piše T-portal.

Godine 1910. u Kopenhagenu je održana prva međunarodna ženska konferencija u organizaciji Socijalističke internacionale, te je tada, na prijedlog slavne njemačke socijalistkinje Clare Zetkin, ustanovljen Međunarodni dan žena. Ideja Clare Zetkin bila je da žene u svim državama svijeta dobiju jedan isti dan u godini kada će moći, glasnije nego inače, iskazati svoje pritužbe na uslove rada i zahtijevati prava koja im pripadaju.

I danas postoji neravnopravnost na svim razinama, posebno na području rada i zapošljavanja. U zapadnom svijetu se Međunarodni dan žena uglavnom prestao obilježavati tridesetih godina prošlog stoljeća, dijelom zbog toga što ga se povezivalo s komunizmom.

Dan žena je ostao državnim praznikom u Rusiji, Bjelorusiji, Ukrajini, Kazahstanu, Kirgiziji, Moldaviji, Mongoliji i Tadžikistanu, a obilježava se cvijećem i poklonima. Šezdesetih godina prošlog stoljeća su ga ponovno počele slaviti feministice a godine 1975. proglašena je Međunarodnom godinom žena, od tada su i Ujedinjene Nacije počelo službeno obilježavati Međunarodni dan žena.

Međunarodni dan žena trebao bi služiti kao ozbiljan i vrijedan podsjetnik prvenstveno ženama, ali i muškarcima, da generacije koje su imale sreću da se rode sa zagarantovanim pravom na rad, pravom glasa, pravom na zakonom zagarantovanu ravnopravnost spolova, pravom na školovanje, na izbor i ličnu slobodu – to moraju zahvaliti ženama koje su se za njih ranije morale izboriti.

Danas, sto godina kasnije, rat još nije dobijen, premda su žene danas u daleko boljem položaju nego početkom 20. vijeka. U većem dijelu svijeta žene danas imaju mogućnost školovanja, pravo na rad, pravo glasa, pristup kontracepciji i abortusu, te imaju svoj život u svojim rukama u puno većoj mjeri nego prije sto godina. Ali, razlike su još uvijek prisutne u zavisnosti od mjesta rođenja, rase i klase kojoj pripadaju.



Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak