Na plaži na Jadranu pronašao zanimljiv uređaj: 'Saznao sam da je bio postavljen na ajkuli'

0
Radiosarajevo.ba
Na plaži na Jadranu pronašao zanimljiv uređaj: 'Saznao sam da je bio postavljen na ajkuli'

Prilikom šetnje obalom, Damir Pavelić je zapazio neobičan predmet koji ima interesantnu pozadinu. Riječ je o softisticiranom uređaju naziva MiniPAT koji se koristi za praćenje ponašanja i kretanja velikih morskih životinja. 

Kod uvale Sarkun, na Dugom otoku, Damir Pavelić je našao uređaj koji funkcioniše na način da komunicira sa satelitom samo kada životinja dođe na površinu ili se PAT odvoji i ispliva. 

Iako malih dimenzija i sličnosti sa ribarskim plovkom, ovaj uređaj prikuplja izuzetno vrijedne podatke koji nam govore više o morskim životinjama, njihov GPS trag, brzinu kretanja, te mnoge druge.

Halid Bešlić održao sjajan koncert na Krku: U paklenoj vrućini sa fanovima otpjevao najveće hitove

Oblik mu je, kako Damir navodi "hidrodinamičan, da bi stvarao što manji otpor svom domaćinu, a na tijelo se spaja pomoću kopče pri čemu se koristi iglica od materijala koji korodira, pa se odabirom odgovarajuće iglice sa poznatim vremenom korordiranja može odrediti vremensko trajanje praćenja životinje." 

Kada je saznao o čemu se radi, a vidjeo je i tekst na italijanskom sa molbom nalazniku da uređaj vrati, te da kontaktira navedeni broj telefona, to je i učinio.

Morska stvorenja koja ne prestaju fascinirati: Prelijepe su i jako otrovne

No, na telefon se niko nije javljao, pa se odlučio da pošalje e-mail svim naučnim institutima Italije, a već idućeg dana dobio je odgovor. Naučnik iz Barija, na jugu Italije, javio se i objasnio da je on postavio PAT na morskog psa modrulja, te da je vraćanje PAT-a njima izuzetno bitan zbog vrijednih podataka. 

Foto: Đani Iglić: Morski pas modrulj

U zajedničkom dogovoru, razmijenili su podatke, te je kurirska služba preuzela vrijedni uređaj koji je stigao za Italiju. 

Tekst je napisao da bi, kako kaže, povećao svijest među ljubiteljima/icama prirode, mještanima, ribičima i turistima o postojanju ovakvih uređaja i njihovoj važnosti.

"Sigurno je da istraživači, na žalost, moraju računati na velik postotak njihovog gubitka međutim taj postotak se ipak može smanjiti a svaki uređaj koji se vrati je doprinos više razumijevanju morskog života i samim time može doprinijeti njegovom očuvanju. A da bi netko uređaj vratio – prvo ga treba primjetiti", napisao je Damir Pavelić za Morski.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak