Kažu da nas truje u Nutelli: Sve što trebate znati o palminom ulju

Anadolija
Palmino ulje jedno je od biljnih masti koje je, zahvaljujući svom sastavu i hranjivosti, našlo široku primjenu u kozmetici i kulinarstvu širom svijeta.

Najveći proizvođači plaminog ulja danas su Indonezija i Malezija.

Palmino ulje se dobija cijeđenjem crveno-žutih plodova palmi uljarica. Ova vrsta palme porijeklom je s afričkog kontinenta, ali danas se uzgaja pretežno u jugoistočnoj Aziji, odnosno Indonezijii i Maleziji. 

Palmino ulje je crvenkaste boje, zbog visoke količine beta karotena. Obiluje vitaminima A i E, kao i visokim procentom nezasićenih masnih kiselina.

U jugoistočnoj Aziji palmino ulje se svakodnevno koristi u ishrani, a lokalnom stanovništvu u Sjevernoj Sumatri rad na plaminim plantažama jedan je od izvora prihoda.

Zbog sve veće komercijalne potražnje palminog ulja, u Indoneziji i Maleziji se svake godine uništavaju sve veće površine kišnih šuma. Takav potez farmera ugrožava mnogo biljnih i životinjskih vrsta, a pojedine vrste, kao što je orangutan, dovedene su gotovo do istrebljenja.

Zbog ovih činjenica, plantaže palmi i korištenje palminog ulja nailazi na oštru kritiku ljubitelja i čuvara prirode.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak