Ni 23 atomske bombe nisu naštetile veličanstvenom životinjskom svijetu

Radiosarajevo.ba
Naučnici su došli do nevjerovatnog otkrića na grebenu Bikini, koji je dio Marshallovih Otoka u Mikroneziji.

Ovi otoci su svojedobno bili  pravi mali raj, međutim ve se promijenilo kada su Sjedinjene Američke Države u periodu od 1946. do 1958. godine na njega, u sklopu testova nuklearnog programa, bacile čak 23 atomske bombe.

No, 70 godina poslije, naučnici s prestižnog sveučilišta Stanford otkrili su kako je morski život ispod grebena bogatiji nego ikad.

Nakon nuklearne katastrofe, svih 167 stanovnika Bikinija preseljeno je na druge otoke, a čitavo područje proglašeno je opasnim. Od tada se nikada  nisu ispitivale posljedice radijacije na biljni i životinjski svijet duboko u moru.

No nedavno su naučnici ustanovili da su flora i fauna ispod Bikinija i više nego u dobrom stanju, za razliku od životinja u Černobilu, kod kojih su se poslije nuklearne katastrofe u Ukrajini razvile strašne deformacije i mutacije. rekao je profesor Steve Palumbi, prenosi The Guardian.

Upravo je Palumbijev istraživački tim ispod i oko Bikinija, tačno oko kratera gdje su pale atomske bombe, otkrio veličanstven životinjski svijet - od tuna i morskih pasa do mnogobrojnih kolonija rakova najpoznatijih pod imenom pustinjski lopov, koji se na obali hrane radioaktivnim plodovima kokosa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije

Podijeli članak