Beatlemanija 2009.

Radiosarajevo.ba
Beatlemanija 2009.

U Velikoj Britaniji i SAD-u mnogi su obožavatelji svoje dragocjene kutije s CD-ima osigurali rezervacijama

Nova runda beatlemanije, sudeći po moru tekstova u najutjecajnijim dnevnim listovima i magazinima, od londonskog i njujorškog Timesa, Guardiana i Independenta naniže, i službeno je počela.

Ovaj put povod su dvanaesterostruki box setovi The Beatles In Mono i The Beatles Box Set - Remastered In Stereo, pojedinačni albumi u remasteriranim stereoverzijama i videoigra The Beatles: Rock Band, ali pitanje koje se logično nameće jest je li svijet u posljednjih četrdesetak godina, koliko je prošlo od njihova raspada, uopće živio i jedan dan bez Beatlesa.

Počinje osvajanje svijeta


Davno je John Lennon rekao da su Beatlesi “popularniji od Isusa”. U 60-ima se doista nitko nije mogao mjeriti s popularnošću liverpulske četvorke.

U “formativnim godinama” Beatlesi su bili tek jedan od sastava opijenih američkim rock&rollom 50-ih godina za koji su mnogi pogrešno pretpostavljali da je Elvisovim odlaskom u vojsku otišao na smetljište historije. Ugovor s Beatlesima glazbeni urednik Decca Recordsa Dick Rowe 1962. godine odbacio je poručujući Brianu Epsteinu, tada već menadžeru “fab foura”, da su “gitarističke grupe na odlasku”.

Nepunu godinu dana poslije počela je beatlemanija, prvo u Velikoj Britaniji, a potom i u Americi. U oba slučaja, uz spretno žongliranje raznim utjecajima u rasponu od rhythm&bluesa i soula do rock&rolla i Tin Pan Alley popa, sjajne klupske nastupe, našpananu svirku, fantastičan kompozitorski potencijal, odličan prvi singl Love Me Do, producentsku genijalnost Georgea Martina i seksepilan izgled mladića s razbarušenim frizurama, presudni su bili pojavljivanje Beatlesa na televiziji; u Britaniji u emisiji People And Places mančesterske TV postaje Granada, a u Americi u The Ed Sullivan Showu. Godine 1964. osvojili su svijet, ali ono što impresionira je dugotrajnost njihove popularnosti iako su koncertno bili aktivni samo do ljeta 1966., da bi se definitivno raspali u ljeto 1970. nakon 12 objavljenih albuma, odnosno 13 računamo li Magical Mystery Tour za specijalni TV šou Beatlesa.

Uzroci “originalne” beatlemanije kakvu ni prije ni poslije nije doživo niti jedan drugi izvođač, pa čak ni Rolling Stones, Led Zeppelin ili Michael Jackson, jasni su kao dan. The Beatles su bili prvi pravi rock&roll bend u Velikoj Britaniji, čija popularna kultura de facto do njihove pojave nije ni postojala. Do pojave Beatlesa britanska popularna muzika bila je svedena na skiffle glazbu (britanski križanac folka, bluesa, jazza i countryja), vodviljske napjeve, šlagere i umivene teen-pop pjevače.

Klinci su slušali rock&roll, ali on je bio iz “uvoza” i rezerviran za “posvećene” poput Keitha Richardsa koji je opsesivno preslušavao Chucka Berryja. Britanija je do pojave Beatlesa bila do grla zakopčana, konzervativna i ubitačno dosadna zemlja. Beatlesi su svojom muzikom, pojavom i medijskim istupima sve to promijenili.

Čeka se ‘skidanje’ s weba

Nažalost, mono verzije albuma Beatlesa dostupne su samo u okviru box seta The Beatles In Mono (cijena cca 200 funti), dok će se stereo verzije moći nabaviti i u okviru box seta, ali i kao pojedinačna izdanja albuma Beatlesa. To je i izvorni povod “moru tinte” kojom se ponovo ispisuju panegirici Beatlesima, njihovoj glazbenoj genijalnosti i neprijepornoj važnosti za transformaciju popularne kulture posljednjih pola stoljeća s kojom se može mjeriti jedino Elvis.

Drugi razlog još je bitniji sa stajališta suvremene popularne kulture. Igrica The Beatles: Rock Band osvojit će i one klince koji nikada nisu čuli Beatlese ili ih, ako su ih i čuli, nisu pretjerano zanimali. Predviđaju joj još veći uspjeh od igrice Guitar Hero, no debate o takvom transponiranju glazbenog i kulturološkog nasljeđa Beatlesa već su počele. Kranji domet igre The Beatles: Rock Band sa 45 pjesama Beatlesa, ne komercijalni nego kulturološki, teško je procijeniti, ali bit će izvanredno ako ponukani tom igrom klinci diljem svijeta izađu iz sobe i počnu osnivati rock’n’roll bendove po uzoru na Beatlese iz videoigre.

No, u “razvoju” beatlemanije nedostaje još jedan bitan element. Sve do sada kompanija Apple Corps u vlasništvu Beatlesa i njihovih nasljednika, kao i EMI (diskograf Beatlesa), nije se odlučila snimke Beatlesa pustiti u opticaj preko iTunesa. Naravno da to ne znači kako Beatlese u ovom ili onom obliku ne možete ilegalno downloadati s interneta, ali novi krug beatlemanije dočekat ćemo kad se “dvije Jabuke” udruže i kad Beatlesi počnu harati iTunesima i sličnim servisima za legalnu distribuciju glazbe preko interneta i mobilne telefonije. Kada će se to dogoditi? Vjerojatno u trenutku kada legalni internet i mobile phone downloading (dosegnu finansijski obim prodaje “fizičkih nosača zvuka” (CD, LP). Tada će Beatlesi opet poharati vrhove top-lista jer očito je da je njihova muzika vječna, a njihov kulturološki značaj i danas neizmjerno važan i iznova interesantan novim generacijama, medijima i tehnologijama.



jutarnji.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije

Podijeli članak