Apokaliptični scenariji za koje su vlade spremne

Radiosarajevo.ba
Apokaliptični scenariji za koje su vlade spremne

Apokaliptični scenariji su česta tema mnogih filmova, pa su doveli i do cijelog filmskog podžanra - filma katastrofe. Majanski kalendar, zajedno s filmom 2012, je ponovno aktualizirao apokaliptične scenarije, a portal Mental Floss je napravio i listu takvih scenarija za koji su pojedine vlade i spremne. 

Invazija zombija

Američki centar za prevenciju bolesti (CDC) je prošlog maja izdao upute kako uspješno preživjeti zombi invaziju. Vrijeme za takav dokument je bilo savršeno: Jedan pastor je predviđao smak svijeta 21. maja, a, daleko realističnija prijetnja, sezona uragana je počinjala 1. juna. 

 

"Ako ste spremni za zombi apokalipsu, spremni ste za sve", rekao je glasnogovornik CDC-a Dave Daigle

Upute su prenijeli svi veći mediji; službena stranica CDC-a je čak pala zbog ogromnog broja posjeta. Uprkos razlogu za objavljivanje dokumenata, same informacije u dokumentu su korisne za bilo koju nepogodu - kako pravilno koristiti pribor za prvu pomoć, ulogu CDC-a u suzbijanju bolesti... 

Majanski kalendar

Slično kao i CDCNASA je izdala video u kojem je pokušavala da uvjeri svijet da apokalipsa neće nastati 21. decembra 2012. godine; što predstavlja posljednji datum u Majanskom kalendaru. Interes javnosti se probudio zbog medijskih izvješća, kao i zbog filma katastrofe 2012.

U videu, Don Yeomans objašnjava čestu zabunu sa Majanskim kalendarom - ta da kalendar zapravo ne završava 21. decembra, već da je to samo zadnji dan u njihovom kalendaru, poredeći to sa 31. decembrom u tradicionalnim kalendarima. Sekcija sa najčešće postavljenim pitanjima na NASA-inoj službenoj stranici čak i navodi da nikakav zalutali planet ili asteroid neće udariti u Zemlju.  

Slom SAD-a

U svojoj knjizi američki senator Jim DeMint tvrdi da se Sjedinjene Američke Države nalaze blizu ekonomskog kolapsa. 

"Ovo nije preuveličavanje: Amerikanci nisu nikada bili tako blizu da izgube slobodu, prosperitet i mogućnosti koje su prijašnje generacije izborile", navodi senator u knjizi. 

Takvi komentari, uz ozbiljne ekonomske probleme u Evropi, su doveli do izrade prijedloga zakona u Wyomingu, kojem je na kraju trebalo samo tri glasa da se usvoji. Zakon je trebao da uspostavi valutu Wyominga, u slučaju da dolar propadne, ali i da pripremi zalihe hrane i energije. 

Globalno zagrijavanje

Vlade otočkih zemalja su jako zabrinute zbog sve većeg podizanja razine mora. Ogromni ledenjaci koji se tope su veliki problem za koji nijedna vlast nije spremna kao što je vlast ostrva Kiribati


Kiribati

Kiribati je ostrvo u centru Pacifičkog okeana, koje postepeno tone zbog povećanja razine mora. Vlast se sprema na kupnju zemljišta u drugim državama, posebno na Fijiu, kako bi se cijelo stanovništvo od nekih 100 hiljada osoba mogli preseliti prije nego što bude kasno. 

Kolaps tehnologije

Dok su većina scenarija s liste hipotetičke situacije, američka vlada jako ozbiljno smatra napad na tehnološku infrastrukturu SAD-a. Kako bi se osigurali protiv takvog napada, u februaru 2010. godine su pripremili detaljan simuliran napad kojim su napali mobilne telefone, sisteme za prijenos struje i bombaške napade u Teneseeju Kentuckyju

Emitiranje na CNN je objasnilo da je u pitanju bila samo vježba, ali se nije navelo kako se tačno trebala takva situacija zaustaviti. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije