Republika Srpska ulazi u nove dugove

Radiosarajevo.ba
Republika Srpska ulazi u nove dugove

Republika Srpska će se indirektno zadužiti za iznos od čak 265 miliona maraka da bi osigurala novac za fondove zdravstva, penzionog osiguranja, dječije zaštite te Klinički centar u Banjoj Luci, koji grcaju u milionskim gubicima. 
 
Odluku o novom kreditu treba da potvrde poslanici Narodne skupštine RS-a na sjednici koja je zakazana za 20.septembar. 
 
Ukoliko bude usvojena, RS se indirektno zadužuje za Fond penzijsko-invalidskog osiguranja u iznosu od 70 miliona maraka, koji je naveo problem održavanja likvidnosti, proistekao iz deficita “prethodnog i tekućeg perioda”. 
 
Fond zdravstvenog osiguranja RS-a će biti garant za kredit od čak 140 miliona, za osiguranje sredstava radi pokrića zakonom utvrđenih prava i izmirenja obaveza prema dobavljačima. 
 
Banjalučki Klinički centar će iz ukupnog zaduženja dobiti 30 miliona da bi, navodi se u odluci, izmirio obaveze prema dobavljačima, dok Javnom fondu za dječiju zaštitu ide iznos od 25 miliona maraka radi pokrića zakonom utvrđenih prava i finansijskih obaveza za refundaciju naknade plaće za porodiljsko odsustvo. 
 
U obrazloženju odluke se priznaje i da je rad Kliničkog centra Banja Luka značajno opterećen određenim problemima, bez čijeg rješavanja ova ustanova neće moći ostvariti svoju zakonsku funkciju. 
 
“Prisutni problemi mogu dovesti do toga da osiguranje pružanja usluga zdravstvene zaštite bolesnicima u pojedinim segmentima bude ugroženo”, navodi Klinički centar u zahtjevu da se RS indirektno zaduži za njihovo račun. 
 
Planirano je da se ukupan iznos zaduženja osigura kod domaćih finansijskih institucija i društava koji su po zakonu ovlašćeni za obavljanje tih poslova po sljedećim okvirnim uvjetoma: maksimalan rok otplate do 12 godina, maksimalan grejs-period do tri godine, maksimalna visina kamatne stope do osam posto godišnje i uz minimalne ostale troškove realizacije zaduženja. 
 
U odluci o indirektnom zaduženju RS-a, koja ide pred poslanike, navodi se da se zaduženje od 265 miliona maraka ne uključuje u dug Republike Srpske, jer se indirektno zaduživanje vrši za račun fondova socijalne sigurnosti i javne zdravstvene ustanove. 
 
Ipak, dug vraća Republika Srpska isključivo iz sredstava koja fondovi socijalne sigurnosti i javna zdravstvena ustanova uplate za svoj dug. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije