Otkazan sastanak Sarkozyja i Browna

Radiosarajevo.ba
Otkazan sastanak Sarkozyja i Browna

Sastanak između francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyija i britanskog premijera Gordona Browna, koji je bio zakazan za danas, otkazan je zbog tenzija u vezi sa imenovanjem na funkcije EU.

Obje strane su kao razlog otkazivanja sastanka navele "pretrpanost dnevnog reda" i Sarkozy je za danas planirao ručak sa novoimenovanim predsjednikom EU Hermanom van Rompuyem.

Francuski predsjednik nedavno je predložio odlazak u Londonu kao način za umirivanje tenzija nakon imenovanja Francuza Michela Barnieja na veoma važnu funkciju evropskog komesara za unutrašnje tržište.

London je poraženo pozdravio imenovanje Barnieja. Međutim, kasniji Sarkozyjevi komentari da je "izmanevrisao" Browna i da je imenovanje Barnieja trijumf francuskih ideja o finansijskim regulativama samo je "dolilo ulje na vatru" i izazvalo nezadovoljstvo u Downing Street.

Analitičari navode da su strahovanja da bi novi javni komentari tokom današnje posjete mogli samo pogoršati stanje glavni razlog otkazivanja posjete.

"Sarkozy je ponudio da dođe u London, ali mi smo rekli `hvala, ali ne`", rekao je visokorangirani britanski zvaničnik, prenosi list "Times."

Dvojica lidera sastat će se iduće sedmice u Briselu tokom iduće sedmice na samitu EU u Briselu.

srna/radiosarajevo.ba
 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije