Ashtonova danas prvi put pred Parlamentom

Radiosarajevo.ba
Ashtonova danas prvi put pred Parlamentom
Foto: europarl.europa.eu

Novoimenovana visoka predstavnica EU za vanjsku politiku i sigurnost Catherine Ashton danas se prvi put u toj ulozi pojavila pred Evropskim parlamentom.

Lideri EU imenovali su 19. novembra Ashtonovu za ovu funkciju koja je stvorena Lisabonskim ugovorom, što je izazvalo čuđenje jer je ona samo godinu dana provela na poziciji evropskog komesara za trgovinu i nema drugog iskustva u oblasti vanjske politike.

"Treba da obavljam taj posao, jer me je na tu dužnost pozvalo 27 šefova vlada. Možda ja nisam vaš izbor, ali sam njihov", rekla je ona poslaniku Evropskog parlamenta iz redova britanskih konzervativaca Charlesu Tannocku.

Ashtonova je rekla da je mnogo govoreno o tome da li su njena iskustva najrelevantnija i važna, ali da nikada nije bila neko ko je usko gledao na obavljanje posla.

"Na ovu funkciju donosim 28 godina iskustva u pregovorima, gradnji konsenzusa i zastupanja," rekla je Ashtonova Komitetu za vanjske poslove Evropskog parlamenta.

Ona je poručila da će koristiti tihu diplomatiju, kao i dramatičnije postupke da bi sprovela ciljeve EU.

Prema njenim riječima, često se dešava da se dobiju bolji rezultati kada se posao obavlja izvan centra pažnje.

Lisabonski ugovor stupio je jučer na snagu. Ugovor daje velika zakonodavna ovlaštenja Evropskom parlamentu, ali je vanjska politika još u rukama zemalja članica.

Evropski parlament ima pravo da odobri ili odbije kandidate za članove Evropske komisije. Prema Lisabonskom ugovoru Ashtonova je i predsjednik Evropske komisije.

Ashtonova se danas prvi put obratila članovima Evropskog parlamenta u novoj ulozi. Njeno zvanično saslušanje pred punim sazivom Evropskog parlamenta biće održano u januaru.

Poslanici Evropskog parlamenta iskoristili su priliku da Ashtonovu ispitaju po brojnim pitanjima od odnosa sa Rusijom i Kinom do iranskog nuklearnog programa te o njenom nekadašnjem članstvu u britanskoj antinuklearnoj grupi "Kampanja za nuklearno razoružanje (CND).

srna/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije