Rusko-američki razgovori o smanjenju nuklearnog oružja

Radiosarajevo.ba
Rusko-američki razgovori o smanjenju nuklearnog oružja
Rusko-američki razgovori o ponovnom uvođenju sporazuma START o smanjivanju nuklearnog oružja nastavljeni su u ponedjeljak u Ženevi, saopćile su ruska i američka misija.

Ruski diplomatski izvor je kazao da se razgovori u ponedjeljak odvijaju u "američkoj misiji" i precizirao da bi sedmi krug razgovora trebalo da traje "dvije sedmice".

Rusi i Amerikanci su prije mjesec dana intenzivirali pregovore s ciljem da Sporazum o smanjivanju strateškog nuklearnog oružja (START) potpisan 1991. godine, a koji ističe 5 decembra, zamijene novim, prenio je AFP.

Razgovori su obnovljeni 17. septembra, kada je Washington odustao od svoga proturaketnog štita u Evropi.

Plan za štit koji je inicirala administracija predsjednika Georgea W. Busha izazvao je bijes Moskve koja je zaražila da se odustane od plana kako bi ona napravila ustupke u vezi s novim STARTOM.

Poslije šestog kruga pregovora krajem septembra koji je trajao dvije sedmice, šefovi diplomatija dviju sila su prošle sedmice u Moskvi obnovili obećanje da će do kraja godine postići sporazum zahvaljujući "bitnim pomacima".

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije