Sarajevo pod snijegom

Radiosarajevo.ba
Sarajevo pod snijegom

FOTO: Amra Kavazović
Usljed vremenskih nepogoda i izuzetno čestih prekida u napajanju električnom energijom onemogućeno je stavljanje u pogon izuzetno skupih dijagnostičkih i terapeutskih aparata Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, saopćeno je iz KCUS-a.

Glasnogovornica KCUS-a Biljana Jandrić kazala je Feni da je potreban konstantan napon struje da bi se ti aparati uopće mogli pokrenuti. Jandrić kaže da je od jutros zabilježeno više od 50 prekida u napajanju te da je KCUS prisiljen obustaviti prijem pacijenata do stabilizacije stanja u snabdijevanju električnom energijom. U funkciji je, kaže, agregat za prijem hitnih slučajeva.

Jandrić ističe da je KCUS o tom problemu obavijestio JP "Elektroprivreda".

Fahrudin Memić iz Službe za odnose s javnošću "Elektroprivrede BiH" kazao je Feni da su ekipe na terenu i da će taj problem biti riješen urgentno.

"To je prioritet za nas i nadam se da će to biti riješeno u vrlo kratko vrijeme", kazao je on.

Otežano se saobraća preko planinskih prijevoja

Iako su snježne padavine oslabile ili prestale, i dalje je otežano saobraćanje, posebno preko planinskih prijevoja.

Zbog snježnih nanosa obustavljeno je odvijanje saobraćaja na putnom pravcu Kupres - Šuica (u Donjem Malovanu). Na putnom pravcu Han Pijesak-Vlasenica (preko Han-Pogleda) iz saobraćaj se isključuju teretna vozila sa prikolicom i šleperi.

Osim na ovim, ugaženog snijega na kolovozu ima i na putnim pravcima: Sarajevo-Rogatica (prijevoj Romanija), Trnovo-Foča (Rogoj), Koprivnica-Kupres, Gacko-Tjentište, te mjestimično Kladanj-Olovo (preko Karaule). U ostalim područjima kolovoz je mokar i mjestimično klizav. Također, upozoravamo i na odrone kamenja na kolovoz, te na srušena stabla. Savjetujemo maksiamalno opreznu vožnju, prilagođenu uvjetima na putu.

Centralno grijanje danas u posljepodnevnim satima

U Sarajevu će danas u poslijepodnevnim satima biti pušteno grijanje za 51.000 korisnika, saznaje Fena.

Na sastanku kojem su prisustvovali ministar energije, rudarstva i industrije FBiH Vahid Hećo, premijer Kantona Sarajevo Besim Mehmedić, ministar prostornog uređenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Abid Jusić, direktor BH-Gasa Almir Bećarević, direktor Toplana Suad Zeljković i direktor Sarajevogasa Salih Selmanović postignut je dogovor.

Sarajevogas odvrnut će ventile za dotok prirodnog gasa za Toplane Sarajevo, potvrđeno je Feni iz Toplana.

Na sastanku je dogovoreno da se na račun Sarajevogasa do kraja mjeseca uplati sedam miliona KM da bi bila izmirena dugovanja prema stranim dobavljačima.

Međutim, još nije poznato ko će osigurati sredstva, ali je rečeno da će na sutra zakazanoj pres-konferenciji direktor Toplana Suad Zeljković saopćiti više detalja.

Podsjećamo da je Ženja Ljubuškić, šef kabineta direktora Toplana, izjavio da su Toplane Sarajevo već otprije tehnički bile spremne za početak sezone grijanja.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije