Rusija: Za nesreću voza krivi teroristi

Radiosarajevo.ba
Rusija: Za nesreću voza krivi teroristi
Poginulo je 39 osoba, a 95 ih je ozlijeđeno u željezničkoj nesreći koja se u 21.30 sati u petak uvečer dogodila na liniji Moskva - Sankt Peterburg.

Četiri vagona voza Nevski Express iskočila su iz tračnica kod mjesta Uglovka u području Novgoroda. Vlak je prevozio 661 putnika.

Strahuje se da bi broj umrlih mogao biti i veći jer se još ne zna sudbina 19 ljudi, rekla je ministrica zdravstva Tatjana Golikova.

Interfax prenosi kako postoji mogućnost da se radi o terorističkom napadu. Blizu pruge pronađena je rupa od granate promjera jednog metra, a svjedoci su rekli da su čuli jak prasak.

Dmitrij Medvedev naložio je istragu i utvrđivanje uzroka nesreće.

Godine 2007. na ovom se najprometnijem ruskom željezničkom pravcu u istom području dogodila eksplozija i iskakanje vlaka, a tom je prilikom ranjeno 27 ljudi. Odgovornost za napad preuzeli su tada čečenski pobunjenici.

Terorizam je od izbijanja rata u Čečeniji 90-ih godina postao ozbiljan problem u Rusiji a posljednjeg desetljeća zbilo se nekoliko terorističkih napada, uključujući i onaj u moskovskoj podzemnoj željeznici.

Povodom nesreće oglasila se i Bijela kuća, prenosi Hina, a glasnogovornik Robert Gibbs rekao je da su SAD duboko ožalošćene gubitkom života i ranjavanjem do kojeg je došlo prilikom iskakanja voza na relaciji Moskva - Sankt Peterburg.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije