Rusija je za jačanje centralnih organa vlasti države BiH

Radiosarajevo.ba
Rusija je za jačanje centralnih organa vlasti države BiH
Posjeta šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova Sarajevu, u četvrtak, imaće veliki značaj za promovisanje ruskog pristupa Balkanu, s obzirom na povećanu pažnju koja se posvećuje stanju u BiH u kontekstu međunarodnih napora za jačanje mira i bezbjednosti u regionu, najavila je zvanična Moskva.

Predstavnik ruskog Ministarstva inostranih poslova Andrej Nesterenko je agenciji RIA Novosti rekao da Rusija smatra da su značajna korigovanja "dejtonske konstrukcije" moguća "samo uz konsenzus državotvornih naroda".

"Mi se zalažemo za strogo poštovanje dejtonskih principa državnog uređenja BiH, njeno jedinstvo i teritorijalnu cjelovitost, povećanje efikasnosti funkcionisanja centralnih bosanskih organa vlasti uz očuvanje statusa i ovlašćenja entiteta BiH - Republike Srpske i Federacije BiH - utvrđenih ustavom zemlje i uz ravnopravnost svih tri državotvorna naroda", rekao je on.

Kako je navedeno u saopštenju ruskog MIP-a, Nesterenko je rekao da "insistira na neophodnosti postepene predaje odgovornosti za sudbinu zemlje samim bosanskim stranama".

"Uvjereni smo da su sazrele pretpostavke za ukidanje Kancelarije visokog predstavnika i njegove reforme u Misiju specijalnog predstavnika Evropske unije, uz obavezno ukidanje vanrednih, takozvanih bonskih ovlašćenja visokog predstavnika", naglasio je predstavnik zvanične Moskve, najavljujući posjetu Lavrova.


"Ruski poslovni krugovi izražavaju interesovanje za uzajamne privredne aktivnosti na cijeloj teritoriji BiH, uključujući Federaciju BiH, o čemu će, takođe, biti riječi na susretima u Sarajevu", rekao je on.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najnovije