Žestok odgovor Izraela: Bombardovanje jemenskog grada rezultiralo brojnim žrtvama

1
Radiosarajevo.ba
Žestok odgovor Izraela: Bombardovanje jemenskog grada rezultiralo brojnim žrtvama
Foto: X.com / Hodeidah

Houthi pokret, saveznički s Iranom, predstavlja se kao zvanične vojne snage Jemena i cilja na plovidbene pravce u Crvenom moru u kampanji kojom navodno želi pritisnuti Izrael da okonča svoj rat protiv Gaze.

Ova grupa također je lansirala balističke rakete i dronove prema Izraelu, od kojih su većina presretnuti. Međutim, rano u petak, 19. jula, jedan Houthi dron natovaren eksplozivom izbjegao je izraelsku protuzračnu obranu i pogodio zgradu u Tel Avivu, što je viđeno kao veliki sigurnosni propust u Izraelu.

Al Masirah TV, povezan s Houthi pokretom, izvještava da su nekoliko zračnih udara pogodili jemenski lučki grad Hodeidah na Crvenom moru, pripisujući napad Izraelu.

Jaka kiša i grmljavina zahvatile bh. opštinu: Pojedine ulice pod vodom

Jaka kiša i grmljavina zahvatile bh. opštinu: Pojedine ulice pod vodom

Zračni udari u subotu, 20. jula, izvršeni su dan nakon što je jemenska Houthi milicija preuzela odgovornost za napad dronom u Tel Avivu u kojem je poginula jedna osoba, javlja Al Jazeera.

Al Masirah TV navodi da su subotnji napadi ciljali na skladišta nafte i elektranu u Hodeidahu, izazivajući požar u tom području. Izvještaj citira zdravstvene zvaničnike koji su rekli da su zračni napadi rezultirali žrtvama, uključujući smrtno stradale, ali nisu precizirali broj.

Izraelski zvaničnici su obećali odgovoriti. Ministar odbrane Yoav Gallant je u poruci Houthi pokretu obećao da će Izrael "poravnati račune" sa svima koji ugrožavaju njegovu sigurnost.

Sjedinjene Američke Države i Ujedinjeno Kraljevstvo već mjesecima izvode zračne udare u Jemenu kao odgovor na napade Houthi-a u Crvenom moru. Međutim, vojna kampanja nije zaustavila napade jemenske grupe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije