Stručnjak za hemijsko oružje: 'Putin se sprema za nuklearni obračun, četiri stvari moramo uraditi'

6
Radiosarajevo.ba
Stručnjak za hemijsko oružje: 'Putin se sprema za nuklearni obračun, četiri stvari moramo uraditi'
Foto: EPA-EFE / Vladimir Putin

Rusko jučerašnje obaranje američkog drona bila je namjerna provokacija. Radi se o zabrinjavajućem incidentu, a čini da je takvo ponašanje predodređeno da postane još gore i jeste sitnica u poređenju s onim u kojem bi smjeru stvari mogle krenuti ako Zapad ne bude spreman, navodi u svom komentaru za The Telegraph Hamish de Bretton-Gordon, stručnjak za hemijsko oružje, koji je služio u britanskoj vojsci kao zapovjednik Združene kemijske, biološke, radiološke i nuklearne pukovnije Ujedinjene Kraljevine i NATO bataljuna za brzo reagiranje.

De Bretton-Gordon navodi da je ruski predsjednik Vladimir Putin satjeran u ćošak, njegova pozicija svakim danom slabi kako su zapadni tenkovi sve bliže ukrajinskom bojištu, a približava se i proljetna ofenziva ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i njegovih vojnih snaga.

Istovremeno, čini se da veliki ruski napad u istočnoj Ukrajini zapinje i guši se uz veliku cijenu u ljudstvu za agresora. Prošlosedmičmo masivni raketni udari, koji su uključivali i toliko hvaljene, ‘nezaustavljive‘ hipersonične projektile Kindžal, nisu bili pretjerano uspješni, a sankcije su napokon počele gurati rusko gospodarstvo prema dnu.

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Elektroprivreda BiH objavila saopćenje: Od nedjelje promjene u tarifama električne energije

Ukrajinci, sa svoje strane, imaju namjeru izbaciti ruske snage iz istočne Ukrajine, ali i s Krima. To bi, navodi autor, bez sumnje značilo kraj Putinove vladavine - ali to bi isto tako bio vrlo opasan trenutak, prenosi Jutarnji.hr.

Ruski diktator je, kako se navodi, uživao u tome da javno ponavlja priču o svojoj mladosti u Lenjingradu (danas Sankt Peterburgu) kada je posmatrao kako štakor iako satjeran u ćošak uzvraća udarac.

Godinama je Kremlj marljivo njegovao Putinov imidž nemilosrdnog bivšeg časnika KGB-a koji se ne boji poduzeti hrabre akcije u obrani domovine, osobito kada se suočava s ujedinjenim snagama Zapada.

Putinova plaćenička vojska Wagner regrutira borce za ukrajinski rat na - Pornhubu?!

Putinova plaćenička vojska Wagner regrutira borce za ukrajinski rat na - Pornhubu?!

Nuklearni udar kao zadnja opcija

Zapadna je publika uglavnom nasjela na ovaj narativ, ali stvarnost otkriva mnogo nijansi same stvari. Putin je, navodi autor, daleko racionalniji i proračunatiji nego što mnogi protivnici priznaju.

Ima 'nos' za 'namirisati' slabost, što uključuje i njegovu vlastitu krhkost, ali nije bezgriješan. Voli ugodan život - kao što je Gari Kasparov istakao, 'Putin želi vladati kao Staljin, ali živjeti kao (Roman) Abramovič'.

Ruski ambasador u SAD uznemirio porukom: "Želite li izložiti američke građane nuklearnom ratu?"

Ruski ambasador u SAD uznemirio porukom: "Želite li izložiti američke građane nuklearnom ratu?"

U studiji za Zakladu Heritage, kako navodi autor, u The Telegraphu su utvrdili da postoji još jedno područje na kojem su zapadni posmatrači previše pojednostavili realnost Putinovih sposobnosti, posebno u vezi s nuklearnim pitanjem.

Tvrdi se da je prijetnja ruske upotrebe nuklearnog oružja primarno taktika zastrašivanja zapadne javnosti kojom se želi oslabiti veze između Ukrajine i njezinih zapadnih saveznika. Oni koji vjeruju da sami Rusi vide taj resurs kao konvencionalno ratno oružje, smatra autor, nisu u pravu.

Ne možemo biti sigurni da Rusija neće koristiti nuklearno oružje u Ukrajini kao ‘zadnju opciju‘. Kremlj je čak postavio lingvistički okvir za njegovu upotrebu:

Poljska razbila rusku špijunsku mrežu

Poljska razbila rusku špijunsku mrežu

Četiri su okolnosti u najnovijoj ruskoj nuklearnoj doktrini koje mogu opravdati raspoređivanje nuklearnog oružja

  • Vrlo moguća i skora uporaba nuklearnog oružja protiv Rusije
  • Stvarna nuklearna uporaba nuklearnog oružja protiv Rusije
  • Prijetnja da se spriječi kontrola Rusije nad njezinim nuklearnim oružjem
  • Prijetnja postojanju Rusije

Iako nijedan od tih uslova nije ispunjen u ratu u Ukrajini, rusko vodstvo iznova govori o "prijetnji".

Naoružani kineski dron oboren u Ukrajini

Naoružani kineski dron oboren u Ukrajini

Putin je nedavno, citirajući vojnu doktrinu svoje zemlje, rekao da bi Rusija mogla upotrijebiti oružje za masovno uništenje - "zaštititi svoj suverenitet, teritorijalni integritet i osigurati sigurnost ruskog naroda".

Također, Putin i njegovi kremaljski saveznici definisali su ukrajinski rat u egzistencijalnom smislu ako NATO ‘zauzme‘ Ukrajinu, onda će sama Rusija biti iduća, tvrde oni.

Pitanje je šta zapadne vlade moraju uraditi po tom pitanju.

SAD objavio snimak incidenta: Ruski avion oborio američki dron

SAD objavio snimak incidenta: Ruski avion oborio američki dron

U prvom redu, kako se navodi, moraju uvjeriti javnost da su svjesne ekstremne prijetnje ruskog nuklearnog oružja. Naime, nuklearne prijetnje nisu puki blef, konstantno umanjivanje prijetnje ne može pripremiti Zapad za odvraćanje Rusije ako, ili kada, dođe do krizne tačke.

Također, jedna od ključnih lekcija naučenih iz civilne nuklearne katastrofe u Fukushimi 2011. godine u Japanu, bila je da nedostatak informacija, posebno tačne procjene nivoa radijacije, može dovesti do odluka donesenih na temelju loših informacija.

SAD i njegovi saveznici trebali bi poboljšati način na koji detektiraju i prate zračenje u slučaju uporabe nuklearnog oružja, raketnog udara na nuklearno postrojenje ili nesreće u nuklearnom postrojenju koje se nalazi u području vojnih operacija.

Bashar al-Assad: "Bilo bi dobro kada bi Rusija otvorila dodatne vojne baze u Siriji"

Bashar al-Assad: "Bilo bi dobro kada bi Rusija otvorila dodatne vojne baze u Siriji"

Doći će trenutak kad će Putin morati odlučiti

To će prije svega pomoći u zaštiti civilnog stanovništva u slučaju civilnih nuklearnih nesreća, ali bi također moglo pomoći u vrijeme rata. S tim u vezi, zapadne zemlje bi trebale održavati medicinske zalihe, poput kalijevog jodida, te zalihe osobne zaštitne opreme.

Kao treće, treba osigurati da se na svaku upotrebu taktičkog nuklearnog oružja od strane Kremlja odgovori snažnim zapadnim i globalnim odgovorom koji bi bio precizno podešen, oslanjao se na konvencionalno oružje i temeljio se na razumijevanju ruskog ponašanja i načina razmišljanja.

Eksplozija i požar u zgradi ruske tajne službe: Poginula jedna osoba, dvije povrijeđene

Eksplozija i požar u zgradi ruske tajne službe: Poginula jedna osoba, dvije povrijeđene

Što je još važnije, Moskva bi dugo unaprijed trebala znati tačno kakav će taj odgovor biti. Strateška dvosmislenost, naime jednostavno je previše riskantna u ovom slučaju.

Četvrto, Zapad mora držati kanale komunikacije s Moskvom otvorenima, čak i ako Kremlj ne reagira.

Putinovi snovi o ponovnom uključivanju Ukrajine u Rusiju, o raspadu NATO-a i o Rusiji koja predvodi globalni antizapadni savez se ruše.

Slučaj na Tajlandu: Iz elektrane nestao radioaktivni cilindar

Slučaj na Tajlandu: Iz elektrane nestao radioaktivni cilindar

Katastrofa za ruske oružane snage mogla bi još pričekati neko vrijeme, ali u nekom trenutku ukrajinske oružane snage će vjerojatno zaprijetiti prekidom ruskog kopnenog koridora koji povezuje Krim s Donbasom.

U tom trenutku Putin će donijeti jednu od najsudbonosnijih odluka stoljeća, hoće li upotrijebiti nuklearno ili hemijsko oružje.

SAD i Velika Britanija moraju djelovati sada kako bi umanjili tu prijetnju i osigurali zaštitu američke i britanske javnosti te saveznika, zaključuje u komentaru Hamish de Bretton-Gordon.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije