SAD objavio snimak incidenta: Ruski avion oborio američki dron

2
Radiosarajevo.ba
SAD objavio snimak incidenta: Ruski avion oborio američki dron
Foto: Twitter / Ruski avion / Ilustracija

Američka vojska objavila je snimak za koji tvrdi da prikazuje nedozvoljeno presretanje američkog drona od strane ruskog aviona iznad Crnog mora.

Prema navodima iz SAD-a, ruski lovac Su-27 udario jedan od njihovih dronova tipa Reaper tokom misije nadzora i izviđanja, prisiljavajući operatore da obore dron u međunarodnim vodama.

Snimak koji traje 42 sekunde, prikazuje ruskog lovca Su-27 koji se približava MQ-9 dronu i u blizini ispušta gorivo, što su američki dužnosnici nazvali očitim pokušajem da se oslijepe optički instrumenti drona. Snimak je objavila američke Komanda za Europu.

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Memorijalni centar poslao pismo svim partnerima: Pozvali javnost da ne odgovara na provokacije

Objavljeni isječak prikazuje gubitak signala nakon još jednog ruskog manevra, koji je, prema Pentagonu, rezultirao sudarom ruskog aviona s dronom. Snimak završava slikama oštećenog propelera drona, za koji Pentagon kaže da se oštetio prilikom sudara, što je učinilo letjelicu neupotrebljivom.

Ovo je bio prvi direktni američko-ruski incident od početka rata u Ukrajini, a Rusija je porekla američke optužbe da su se njeni piloti ponašali neodgovorno. Štaviše, okrivila je "oštre manevre" drona za nesreću, tvrdeći da njen avion nije stupio u kontakt s dronom.

Komentirajući videozapis, Samir Puri, predavač na katedri za ratne studije na King's College u Londonu, izjavio je da je teško sa sigurnošću utvrditi je li susret bio namjeran ili slučajan.

"Ako je ruski pilot namjeravao fizički uništiti ovaj dron, na način da leti toliko blizu da dodirne svoj vlastiti avion; taj bi manevar bio izuzetno rizičan za tog pilota", rekao je za Puri, a prenosi Al Jazeera.

"Moguće da je ovo nešto što bi Rusi ipak uradili, da prođu vrlo blizu radi demonstracije. Naravno, žele pokazati da oni vladaju ovim nebom i da Amerikanci ne mogu izvoditi obavještajne letove neometano.", dodao je Puri.

Šef Pentagona Lloyd Austin i predsjednik Združenih stožera general Mark Milley u srijedu su razgovarali sa svojim ruskim kolegama, ministrom obrane Sergejem Šojguom i šefom ruskog Glavnog stožera generalom Valerijem Gerasimovom o incidentu.

Naoružani kineski dron oboren u Ukrajini

Naoružani kineski dron oboren u Ukrajini

Rusko Ministarstvo obrane je optužilo SAD za izazivanje incidenta tako što su ignorisali ograničenja koje je Kremlj nametnuo zbog svojih vojnih operacija u Ukrajini.

Rusija je također optužila SAD za "intenziviranje obavještajnih aktivnosti protiv interesa Ruske Federacije", i upozorila da će "odgovoriti na sve provokacije".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije