Naoružani kineski dron oboren u Ukrajini

1
Radiosarajevo.ba
Naoružani kineski dron oboren u Ukrajini
Foto: Printscreen / Kineski dron u Ukrajini

Ukrajinski vojnici tvrde da su tokom vikenda oborili kineski bespilotni dron, a reporterima CNN-a pokazali su i olupine istog.

Prema tvrdnjama ukrajinskinh vojnika, dron je sružen korišteći automatsko oružje AK-47.

Dron je bio Mugin-5, komercijalni bespilotni dron koji je napravio kineski proizvođač sa sjedištem u gradu Xiamenu, na istočnoj obali Kine. Neki tehnološki blogeri kažu da su ovakvi uređaji poznati kao "Alibaba-dronovi" jer su bili dostupni po cijeni do 15.000 dolara na kineskim komercijalnim web stranicama kao što je to Alibaba i Taobaa.

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Afan Kalamujić: Bosna i Hercegovina bi mogla ostati bez milijardu eura

Mugin Limited potvrdio je za CNN da je to bio njihov dron. Radi se o najnovijem primjeru civilnog bespilotnog drona, koji će se naknadno opremati i naoružavati za rusku invaziju na Ukrajinu, što je znak brzog mijenjanja obrazaca ratovanja.

"Uzduž vojnog polja sve vrijeme vršimo izviđanje iz zraka", rekao je 35-godišnji borac ukrajinske teritorijalne obrane, Maksim.

Dron je letio nisko

Putinova plaćenička vojska Wagner regrutira borce za ukrajinski rat na - Pornhubu?!

Putinova plaćenička vojska Wagner regrutira borce za ukrajinski rat na - Pornhubu?!

Kako je potvrdila Ukrajinska služba za sigurnost (SBU) u noći s petka na subotu (10. i 11. mart) su njihovi agenti s teritorija pod ruskom kontrolom obavijestili da je lansiran dron s tog mjesta prema ukrajinskom cilju.

Oko 2 sata u subotu ujutro borci 111. brigade Teritorijalne obrane Ukrajine čuli su dron iznad svojih glava, a čak su vidjeli i svjetlo kako trepće na dronu.

"Prateći zvuk i signalno svjetlo, vojnici su neprestano pucali i oborili bespilotni dron", rekao je Maksim, dodavši da je dron letio vrlo nisko, dovoljno da ga se može oboriti osobnim naoružanjem.

Sudar drona i aviona: Da li je Rusija namjerno izazvala incident na Crnom moru?

Sudar drona i aviona: Da li je Rusija namjerno izazvala incident na Crnom moru?

Reporterima CNN-a, ukrajinski vojnici su također ukazali na to da je dron u sebi imao bombu od približno 20 kilograma.

Nije imao kameru samo bombu

Naoružani komercijalni dron nije imao ugrađenu kameru, što znači da se nije mogao koristiti za nadzor, što ga čini sličnim "glupoj bombi", prema Chrisu Lincoln-Jonesu, penzionisanom oficiru britanske vojske i stručnjaku za ratovanje dronovima.

Prema njegovim riječima, dron bi bio mnogo učinkovitiji da je imao kameru u sebi, te je dodao kako je Rusija pokazala da nije vojna supersila kakvu je svijet očekivao.

Psihičke i zdravstvene posljedice: Rat ostavlja veliki uticaj na život sve do starosti

Psihičke i zdravstvene posljedice: Rat ostavlja veliki uticaj na život sve do starosti

N. R. Jensen-Jones, stručnjak za obavještajne podatke o oružju i streljivu kazao je kako je i Ukrajina koristila komercijalne kineske dronove tokom sukoba, te da su ih i oni pretvarali u oružja.

Osuđujemo korištenje naših dronova

"Ne odobravamo takvo korištenje. Dajemo sve od sebe da to zaustavimo", rekao je glasnogovornik Mugin Limiteda za CNN.

Rat u Ukrajini
Foto: Telegram: Rat u Ukrajini

U izjavi objavljenoj na njihovoj web stranici 2. marta Mugin Limited rekao je da osuđuje korištenje svojih proizvoda tokom ratovanja i da je prestao prodavati proizvode Rusiji ili Ukrajini još na samom početku rata.

CNN je također došao do drugih firmi čiji su elektronički dijelovi vidljivi u oborenom dronu. To uključuje MKS servomotor, tajvanskog proizvođača elektroničkih uređaja.

"Neki proizvođači bespilotnih aviona možda koriste MKS servomotor na svojim gotovim proizvodima za vojnu upotrebu, nismo sretni zbog toga i to je protiv misije i vizije naše firme", rekao je glasnogovornik ove firme za CNN.

Pored toga, u uvjetima korištenja na web stranici MKS-a također stoji da su njihovi proizvodi "zabranjeni" za bilo kakvu nezakonitu ili vojnu upotrebu.

Uprkos znakovima da je upotreba dronova u ovom sukobu sve veća, ukrajinski borac Maksim poriče da je ovo postalo rat dronova: "To nije rat tehnologije, nego prije svega rat ljudi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije