Bashar al-Assad: "Bilo bi dobro kada bi Rusija otvorila dodatne vojne baze u Siriji"

2
FENA
Bashar al-Assad: "Bilo bi dobro kada bi Rusija otvorila dodatne vojne baze u Siriji"
Foto: EPA / Bashar al-Assad i Vladimir Putin

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je u četvrtak da bi pozdravio sve ruske prijedloge za otvaranje novih vojnih baza i povećanje broja ruskih vojnika u Siriji.

Assad, koji boravi u Moskvi radi ličnog sastanka s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, rekao je da ruska vojna prisutnost u Siriji ne mora biti privremena.

"Vjerujemo da je, ako Rusija želi proširiti baze ili povećati njihov broj, to tehničko ili logističko pitanje. Ako postoji takva želja, onda mislimo da je širenje ruske prisutnosti u Siriji dobra stvar", rekao je Assad.

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Oglasio se ViK: Evo kad možemo očekivati normalizaciju vodosnabdijevanja u Sarajevu

Rusija održava značajnu vojnu prisutnost u Siriji i blizak je Assadov saveznik koji podupire njegovu vladu u višegodišnjem građanskom ratu u zemlji protiv opozicije.

Vojna podrška Moskve pomogla je Assadu da preokrene tok rata koji je počeo 2011. godine u kojem se vlada suprotstavila prodemokratskim pokretima u zemlji.

Kada se Rusija umiješala u rat u Siriji 2015. godine, pomogla je da se ravnoteža preokrene u korist Assada, osiguravajući opstanak sirijskog lidera uprkos zahtjevima Zapada da bude svrgnut.

Dvije zemlje sljedećih sedmica planiraju potpisati sporazum o ekonomskoj saradnji, rekao je Bashar al-Assad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije