Šokantno otkriće: Popularni dodatak prehrani povećava rizik od moždanog udara i srčanih problema
![Šokantno otkriće: Popularni dodatak prehrani povećava rizik od moždanog udara i srčanih problema](https://storage.radiosarajevo.ba/article/546503/871x540/omega-3.jpg?v1716439478)
Nova studija otkriva kako redovita uporaba dodataka prehrani s ribljim uljem može povećati rizik od moždanog udara i fibrilacije atrija kod ljudi bez prethodnih srčanih problema.
Iako se riblje ulje često koristi kao izvor omega-3 masnih kiselina koje su poznate po svojim blagotvornim učincima na zdravlje srca, nova istraživanja sugeriraju da bi njegova upotreba mogla biti štetna za neke ljude.
Studija, objavljena u časopisu BMJ Medicine, analizirala je podatke od preko 415.000 ljudi u dobi od 40 do 69 godina koji su sudjelovali u studiji UK Biobank.
![Rad na očuvanju stabilnosti BiH: Denis Bećirović razgovarao sa NATO generalom Christopher Cavolijem](https://storage.radiosarajevo.ba/article/579079/300x185/denis-becirovic-general-press-februar-2025.jpg?v1739718661)
Rad na očuvanju stabilnosti BiH: Denis Bećirović razgovarao sa NATO generalom Christopher Cavolijem
Istraživači su pratili sudionike u prosjeku 12 godina i otkrili da je kod onih bez problema sa srcem redovita uporaba dodataka s ribljim uljem povezana s 13 posto većim rizikom od razvoja fibrilacije atrija i 5 posto većim rizikom od moždanog udara.
Dr. Andrew Freeman, kardiolog iz bolnice National Jewish Health u Denveru, ističe da riblje ulje koje se prodaje bez recepta rijetko preporučuju profesionalna medicinska društva. "Riblje ulje koje se prodaje bez recepta nije dovoljno pročišćeno i može sadržavati razne kontaminante i teške metale poput žive," kaže Freeman.
Zanimljivo je da je studija također otkrila kako riblje ulje može pomoći osobama s postojećim srčanim oboljenjima. Osobe koje su na početku istraživanja imale srčana oboljenja i redovito koristile riblje ulje imale su 15 posto manji rizik od pogoršanja fibrilacije atrija i srčanog udara, te 9 posto manji rizik od zatajenja srca i smrti.
Stručnjaci preporučuju da ljudi pokušaju dobiti omega-3 masne kiseline iz hrane, a ne dodataka. Sardine, divlji losos, jezerska pastrva, skuša, haringa i bijela tuna su najbolji prirodni izvori omega-3 masnih kiselina.
Također se preporučuju alge, morske trave, chia sjemenke, edamame, sjemenke lana, sjemenke konoplje i orasi.
Dr. Richard Isaacson, neurolog za preventivu Alzheimerove bolesti, savjetuje da ljudi koji ipak odluče koristiti dodatke s ribljim uljem biraju proizvode renomiranih kompanija i izbjegavaju kupnju u online trgovinama ili trgovinama poput Amazona i Costca, gdje riblje ulje može biti skladišteno na visokim temperaturama ili blizu isteka roka trajanja.
Iako su omega-3 masne kiseline važne za zdravlje, stručnjaci naglašavaju potrebu za oprezom pri njihovoj konzumaciji putem dodataka, posebno kod ljudi bez srčanih problema, piše CNN.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.