Samit EU u znaku grčkog monetarnog problema

Radiosarajevo.ba
Samit EU u znaku grčkog monetarnog problema

Današnji sastanak šefova država i vlada EU odvijaće se u znaku suprotstavljenih stavova zemalja članica o pomoći Grčkoj, ali i o dubljim neslaganjima u vezi sa pogledom na finansije i ekonomiju između Njemačke i nekih drugih zemalja - javlja dopisnik Srne iz Brisela.

Unaprijed najavljena tema ovog samita je nova strategija za povećanje konkurentnosti i ekonomskog rasta Unije, nazvana Evropa 2020.

EU lideri se slažu u ciljevima, ali nisu postigli potpuni dogovor oko pet elemenata na kojima bi ona počivala, a to su zapošljavanje, inovacije, naučna istraživanja, borba protiv siromaštva i klimatske promjene.

Merkel ne želi grčki dug na teretu njemačkih poreskih obveznika

Očekuje se da će ovu zvaničnu temu nadglasati aktuelna problematika, tj. odnos prema dužničkoj krizi Grčke.

Predsjednik Evropskog savjeta Belgijanac Herman van Rompuy istakao je da bi želio prije zvaničnog početka samita uveče održati odvojeni sastanak sa predstavnicima 16 zemalja članica koje imaju evro kao valutu, ali je ovaj prijedlog izazvao nove trzavice.

Njemačka ne želi takav dogovor i vrši diplomatski pritisak da se sastanak evrozone ne održi, kako se ne bi preuzela obaveza plaćanja grčkog duga.

Njemački kancelar Angela Merkel ne želi da otplata grčkog duga na bilo koji način padne na teret njemačkog poreskog obaveznika i smatra da bi Grčka, ali i druge zemlje EU, koje imaju problema, trebale provesti strogu fiskalnu disciplinu, odnosno uvesti stroga ograničenja na budžete, dok se ne smanje dugovi i manjkovi.

Drugi misle da bi prvi korak trebao biti povećanje potrošnje u cilju pokretanja ekonomije, a tek onda smanjenje manjkova i dugova kroz poreze.

Ispomoć MMF-a nepoželjna zbog američke dominacije

Ako Merkelovoj bude nemoguće odbraniti poziciju ignorisanja grčkog duga, insistiraće da Međunarodni monetarni fond (MMF) uđe u Grčku. Ali, druge članice eurozone smatraju da nema potrebe da se zove MMF, u kojem je Amerika dominantna, kako bi rješavao evropski problem oko evropske valute.

Prema nekim ekonomistima, ideja spasavanja Grčke mogla bi se naći u zajedničkom djelovanju MMF-a i eurozone, kao kompromisnom rješenju.

Uz to, Francuska i neke druge zemlje kritikuju Njemačku da ima prevelike izvozne viškove ostvarene unutar Evropske unije i zemalja eurozone. Takva situacija nepovoljna je za slabije zemlje evrozone i Francuska smatra da bi Njemačka trebala, smanjenjem svog izvoza u evrozonu, pokazati solidarnost. Njemačka to odbija.

Jutros će biti održan i tradicionalni sastanak šefova evropskih partija desnog centra, okupljenih u krovnu Evropsku narodnu stranku, na kome će Merkelova, takođe, braniti svoje pozicije.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije