SAD i Južna Koreja održale zajedničku protivpodmorničku vježbu

0
AA
SAD i Južna Koreja održale zajedničku protivpodmorničku vježbu
Foto: EPA - EFE / Vježba / Ilustracija

Mornaričke snage Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Južne Koreje izvele su zajedničku vježbu protiv podmornica, koja uključuje američku podmornicu na nuklearni pogon, u vodama kod Korejskog poluotoka, objavili su lokalni mediji u subotu.

Zajednička mornarička vježba održana je samo nekoliko dana nakon što je još jedna američka podmornica na nuklearni pogon, druga u sedmici, stigla u Južnu Koreju.

Vježba je održana u vodama južno od ostrva Jeju i uključivala je seulski ROKS Yulgok Yi I Aegis razarač i ROKS Yi Sun-sin podmornicu. Yonhap News iz Seula objavio je da je sa američke strane u vježbi učestvovao USS Annapolis.

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

Baby Lasagna: Glavni favorit za pobjedu na Eurosongu - pogledajte ludnicu tokom njegovog nastupa

"Ova vježba je bila pripremljena da se ojačaju sposobnosti odgovora južnokorejske i američke mornarice i poboljša interoperabilnost u pripremama protiv infiltracija sjevernokorejskih podmornica tokom rasta prijetnji od sjevernokorejskih raketnih provokacija", saopćila je južnokorejska mornarica.

Napetost na Korejskom poluostrvu raste jer je Seul jačao svoje odnose sa SAD-om i Japanom i održavao redovne vježbe na moru i na kopnu.

Sjeverna Koreja je učestala lansiranje projektila, prijeteći preventivnim napadom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije