Još jedan problem za dječake: Spasioci slučajno upumpali vodu u pećinu

Radiosarajevo.ba
Još jedan problem za dječake: Spasioci slučajno upumpali vodu u pećinu
cnn prtscr / DJečaci se nalaze između 800-1000 mtara ispod zemlje
Utrka s vremenom u spašavanju 12 dječaka iz poplavljene pećine na Tajlandu dodatno je otežana danas kad su spasioci volonteri nehotice upumpali vodu natrag u pećinu.

Zapovjednik operacije spašavanja Narongsak Osatankorn priopćio je kako su nadobudni volonteri na svoju ruku počeli pumpati vodu u zemlju, zbog čega je ona opet završila u poplavljenoj pećini Tham Luang Nang Non na sjeveru Tajlanda, prenosi USA Today.

GSS BiH: Čekamo poziv s Tajlanda, spremni smo pomoći mališanima

"Možda su bili uvjereni da su njihove tehnike učinkovite za isušivanje vode iz zemlje, ali sve što nije u planu mora se prvo raspraviti s nama. Mi se utrkujemo s vodom koja teče natrag u pećinu iako smo začepili kanale", rekao je Narongsak tajlandskim medijima.

Pogrešku volontera su profesionalci brzo ispravili i šteta, srećom, nije bila prevelika. Kako je tajlandski dužnosnik otkrio za Guardian, nivo vode u pećini već je smanjen za 40 % u samo nekoliko dana, a zahvaljujući tome isušeno je više od kilometar i pol od ukupno četiri kilometra, koliko su dječaci i njihov nogometni trener udaljeni od ulaza.

No sve bi se to moglo brzo preokrenuti kad se kiša nastavi, kao što je predviđeno za ovaj vikend. "Ono o čemu se najviše brinemo je vrijeme. Ne možemo riskirati da se poplava vrati natrag u pećinu", rekao je Narongsak, javlja Index.hr.

Dječaci su neplivači ili slabi plivači

Idealni uslovi za evakuaciju dječaka bili bi kad im voda ne bi bila viša od pasa. Tada bi mogli izaći pješice, noseći samo prsluke za spašavanje kao mjeru opreza. U suprotnom, morali bi plivati, odnosno roniti noseći na sebi ronilačku opremu, i to kroz mračne, iznimno uske i vijugave prolaze, neke napunjene vodom sve do stropa, koji predstavljaju izazov i profesionalnim roniocima specijaliziranima za spašavanje u pećinama. A ova djeca u dobi od 11 do 16 godina su, podsjetimo, svi slabi plivači ili neplivači.

Spasioci zasad imaju problema i s uspostavom komunikacije između djece u pećini i vanjskog svijeta - prvenstveno njihovih zabrinutih roditelja - jer tajlandski marinci nisu uspjeli provući telefonsku liniju kroz tunele između ulaza u pećinu i uskog, blatnjavog grebena na kojem su se dječaci zbili.

Narongsak je također priopćio kako je naručio 13 kompleta ronilačke opreme "u slučaju da ih budemo trebali izvući s manje od 100 post spremnosti". Međutim, nakon medicinskog pregleda, ljekar je zaključio da su dječaci preslabi da bi se pokušalo izroniti s njima. Osim toga, bivši američki mornarički specijalac za CNN je otvoreno upozorio da će, ako tajlandske službe pokušaju ovakvu evakuaciju, neki od dječaka umrijeti pri tom pokušaju.

I Elon Musk ponudio pomoć

Spasioci su u međuvremenu ipak počeli učiti dječake, koji su već 12 dana u pećini, neke osnovne vještine ronjenja. "Niko ih neće podučiti puni tečaj spiljskog ronjenja, ali pokušati ih naučiti na maske, na disanje, to je nešto potpuno drugo", komentirao je instruktor spiljskog ronjenja Claus Rasmussen koji pomaže tajlandskim mornaričkim specijalcima.

Spašavanje tajlandskih dječaka, koji su srećom pronađeni živi nakon devet dana potrage, zaokupilo je pažnju javnosti diljem svijeta, a tajlandskim službama pomažu SAD i druge strane države. GSS BiH također je ponudio pomoć, a isto je napravio i direktor tvrtki Tesla i SpaceX, Elon Musk.

Musk je odgovorio na pitanje na Twitteru može li pomoći u izvlačenju tajlandskih dječaka i trenera iz pećine. "Vjerujem da tajlandska vlada ima stvari pod kontrolom, ali rado ću pomoći ako postoji način da to napravim", napisao je Musk.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije