Koronavirus COVID-19: Kina se suočava s novim, velikim problemom

Radiosarajevo.ba
Koronavirus COVID-19: Kina se suočava s novim, velikim problemom
Foto: EPA-EFE / Jedna od bolnica u Wuhanu

Zaraženih: 64.447
Umrlih: 1.384
Oporavljenih: 7.116

Ning Zhu (ovo nije njeno pravo ime, op.pr.) je medicinska sestra iz Wuhana, kineskog grada koji je "srce" epidemije smrtonosnog, novog soja koronavirusa - COVID-19. Od početka epidemije bila je na "prvoj liniji fronta" borbe protiv bolesti. Sada je u karantinu, u svom domu, nakon što je CT snimak pluća sugerirao da je vjerovatno zaražena virusom COVID-19.

Zhu je rečeno da čeka test nukleinskom kiselinom koji će dati konačan odgovor da li ima virus ili ne, no test nikad nije došao...

"Sada imamo veliki problem. Više od 100 radnika naše bolnice je u kućnom karantinu", izjavila je ona za CNN u telefonskoj izjavi, te dodala da je kod još 30 medicinara potvrđeno da imaju virus COVID-19.

"Ako su testovi uredu, možemo se vratiti na posao. Ja nemam nikakve simptome, samo to što je pokazao CT snimak pluća - imam neku infekciju."

Prema njenoj procjeni, od 500 zdravstvenih radnika u bolnici, njih više od 130 ima virus, od kojeg je dosad oboljelo više od 60 hiljada ljudi diljem svijeta. Zhu je odbila da otkrije ime bolnice u kojoj radi te je izjavu dala pod drugim imenom, jer nema dozvolu da daje izjave medijima. 

Situacija u njenoj bolnici nije jedinstvena. Jedna medicinska sestra iz Centralne bolnice u Wuhanu je na popularnoj kineskoj društvenoj mreži (slična Twitteru, op.pr.) Weibo, napisala kako više od 150 njenih kolega ima virus COVID-19 - uključujući i nju. Ona je u kućnom karantinu bila od januara, a tek je u utorak primljena na liječenje u bolnici.

"Na spratu na kojem sam ja, su uglavnom moje kolege iz bolnice", napisala je u postu u srijedu. "U pitanju su dvokrevetne i trokrevetne osobe, a imena mojih kolega pišu na vratima. Najviše se plašim toga da ću zaraziti nekog od zdravih kolega. Svaki put kad dođu da me pregledaju, ja se trudim da ne dišem", dodala je. 

Jutros je objavljeno da je 1.716 zdravstvenih radnika u Kini oboljelo od virusa COVID-19, a šest je umrlo. Skoro 90 posto tih medicinara je iz provincije Hubei, čiji je glavni grad Wuhan. U Wuhanu, pak, su 1.102 zaražena zdravstvena radnika. 

Dodajmo da u Wuhanu živi 11 miliona ljudi; u njemu ima 398 bolnica i 6.000 domova zdravlja i ambulanti. Ipak, zvaničnici su odredili tek devet bolnica  u kojima će se liječiti oboljeli od novog soja koronavirusa, te 61 bolnicu čije će ambulante primati pacijente koji imaju groznicu - za koju se vjeruje da je zajednički simptom svih respiratornih bolesti. 

Ipak, i u ovim bolnicama, sve je više oboljelih zdravstvenih radnika. Npr, u bolnici Zhongnan, jednoj od 61 čije ambulate primaju oboljele, 40 medicinara je zaraženo - što je 30 posto oboljelih od virusa COVID-19 u ovoj bolnici. 

U bolnici Sedam u Wuhanu, dvije trećine medicinskih radnika na intenzivnoj njezi je zaraženo, jer nemaju adekvatnu medicinsku opremu

U Wuhanu nedostaje N95 respiratornih maski, zaštitnih naočala i odijela. Wuhanske bolnice kontinuirano mole za pomoć, traže donacije i sl. Nedavno smo vidjeli slike kako medicinari u Wuhanu zaštitu prave od plastičnih kesa za smeća. 

Pogledajte i kako stanovništvo Wuhana, koje je sedmicama u karantinu, jedni drugima daju podršku, tako što uzvikuju kroz otvorene prozore: "Ne daj se, Wuhan!"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije