Klimatski alarm: Ekstremne vremenske pojave pogađaju Europu

1
DW
Klimatski alarm: Ekstremne vremenske pojave pogađaju Europu
Foto: X.com / Požar u Grčkoj

Europska služba za promatranje klimatskih promjena izvijestila je da je 2023. godina bila jedna od najtoplijih godina ikad zabilježenih u Europi. Uz temperaturne ekstreme, bilježimo i nezapamćene poplave, suše i šumske požare koji su ozbiljno ugrozili ljude i okoliš.

Analiza podataka pokazuje da je 2023. godina bila oko jedan stepen Celzijusa toplija od referentnog prosjeka od 1991. do 2020. godine. To je zajedno s 2020. godinom učinilo 2023. godinu jednom od najtoplijih ikad zabilježenih godina u Europi.

Poplave su posebno bile razorne, uz oko 7 posto više oborina od prosjeka, što je rezultiralo prelijevanjem rijeka i ozbiljnim poplavama na velikim područjima. Štete od poplava procjenjuju se na 13,4 milijarde eura, a neposredno je stradalo oko 1,6 miliona Europljana.

Severina u prelijepom izdanju 'zapalila' Zrće, fanovi oduševljeni: 'Predobra, kako izgledaš'

Severina u prelijepom izdanju 'zapalila' Zrće, fanovi oduševljeni: 'Predobra, kako izgledaš'

S druge strane, suše su pogodile neka područja, poput sjevera Italije, gdje je nedostatak vode izazvao ozbiljne probleme u opskrbi vodom.

Šumski požari također su bili veliki problem, s najvećim ikad zabilježenim požarom u Grčkoj, gdje je izgorjela površina dvostruko veća od grada Atena.

"Proglašavamo crvenu uzbunu na planeti": Svjetski meteorolozi poslali uznemirujuću poruku

"Proglašavamo crvenu uzbunu na planeti": Svjetski meteorolozi poslali uznemirujuću poruku

Zdravstveni stručnjaci upozoravaju na povećan broj smrtnih slučajeva uzrokovanih ekstremnim vrućinama, što je poraslo za oko 30 posto u posljednjih 20 godina. Osobe koje su posebno ranjive, poput djece, starijih i bolesnika, suočavaju se s povećanim rizikom od toplotnog udara.

Unatoč izazovima, postoji i nekoliko svijetlih strana. Rekordna proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora bilježi se kao pozitivan trend, ali stručnjaci ističu kako je potrebno još mnogo toga učiniti kako bi se smanjila emisija plinova koji uzrokuju efekt staklenika i ublažili negativni utjecaji klimatskih promjena.

Svijet se suočava s klimatskom krizom koja zahtijeva hitne i odlučne akcije. Nastavak ekstremnih vremenskih prilika u Europi podsjeća nas na hitnost borbe protiv klimatskih promjena i potrebu za dugoročnim, održivim rješenjima, piše DW.

Detaljnije na ovu temu možete čitati na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije