Kako je tim IT stručnjaka zaustavio ruski konvoj pred Kijevom

5
Radiosarajevo.ba
Kako je tim IT stručnjaka zaustavio ruski konvoj pred Kijevom
Foto: EPA-EFE/ Pixabay / Kijev/ ilustracija

Otprilike sedmicu dana nakon početka invazije na Ukrajinu, Rusija je okupila mehaniziranu kolonu dugu 65 kilometara - ovako se planirao snažan napad na Kijev.

Ali, konvoj je zaustavljen kroz nekoliko dana, a napad je propao zbog niza noćnih zasjeda koje je izveo tim od 30 ukrajinskih specijalaca i operatera dronova na quadovima.

Operateri dronova su stigli iz jedinice za zračno izviđanje - Aerorozvidka. Ova grupa je sastavljena prije osam godina i čini je većinom skupina  dobrovoljnih IT stručnjaka koji su sami dizajnirali sprave.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Aerorozvidka je morala pribjeći zajedničkom financiranju i mreži ličnih kontakata.

Potpukovnik Jaroslav Hončar, izvijestio je o zasjedi u blizini grada Ivankiva koja je pomogla zaustaviti ogromnu rusku ofanzivu. Kako je on pojasnio, ukrajinci borci su prišli noću na quadovima Rusima.

Ukrajinci su bili opremljeni snajperima, naočalama za noćno gledanje, minama na daljinsko detoniranje, bespilotnim letjelicama...

"Samo ta jedna mala jedinica tijekom noći je uništila dva-tri vozila na čelu ovog konvoja, nakon čega je kolona stala. Naši borci su tu ostali još dvije noći i uništili mnoga vozila", naveo je Hončar.

Rusi su razdvojili kolonu u manje jedinice te tako pokušali napredovati prema glavnom gradu Ukrajine, ali, isti tim je uspio izvesti napad na opskrbna vozila te tako spriječiti sposobnost Rusa za napredovanje.

"Prvi ešalon ruskih snaga ostao je bez grijanja, bez nafte, bez bombi i bez plina. I sve je to djelo ovih 30 ljudi" objasnio je Hončar.

Detalji ovih tvrdnji ne mogu se neovisno provjeriti, ali američki odbrambeni dužnosnici kažu da su ukrajinski napadi pridonijeli zaustavljanju oklopne kolone oko Ivankiva. Veliki broj zračnih snimaka borbi koje su objavili Ukrajinci, naglašavaju koliko su dronovi važni za njihov otpor.

Ovu jedinicu su pokrenuli mladi fakultetski obrazovani Ukrajinci koji su sudjelovali u pobuni na Majdanu 2014. i dobrovoljno su se prijavili da svoje tehničke vještine stave na raspolaganje otporu prilikom invazije na Krim i regiju Donbas.

Sada koriste satelitski sistem Starlink, koji je omogućio Elon Musk, te putem njega ukrajinskim topničkim jedinicama uživo prenose podatke kako bi se ovi mogli orijentirati na ruske ciljeve, piše The Guardian.

Hončar ove tehnološke bitke i Aerorozvidkin način borbe opisuje kao budućnost ratovanja, u kojoj rojevi malih timova umreženih uzajamnim povjerenjem i naprednom komunikacijom mogu nadvladati većeg i teže naoružanog protivnika:

"Mi smo kao košnica pčela. Jedna pčela nije ništa, ali ako se suočite sa hiljadu, ona može pobijediti veliku silu. Mi smo kao pčele, ali radimo noću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije