Izrael počeo sa mobiliziranjem ultraortodoksnih jevreja: 'Ići ću u zatvor, ali neću u vojsku'

2
Radiosarajevo.ba
Izrael počeo sa mobiliziranjem ultraortodoksnih jevreja: 'Ići ću u zatvor, ali neću u vojsku'
Foto: EPA / Protest ultraortodoksnih jevreja

Izraelska vojska je u nedjelju izdala pozive za mobilizaciju za 1.000 pripadnika ultraortodoksne zajednice u potezu koji je namijenjen jačanju redova vojske, ali koji bi mogao dodatno rasplamsati tenzije između religioznih i sekularnih Izraelaca.

Vrhovni sud je prošlog mjeseca presudio da ministarstvo odbrane više ne može davati opće izuzeće studentima jevrejskih sjemeništa od vojne obaveze. Taj dogovor je bio na snazi još od vremena kada je Izrael osnovan 1948. godine, kada je broj ultraortodoksnih, ili Haredi, bio mali.

Nova promjena politike naišla je na protivljenje dviju religioznih stranaka u vladi premijera Benjamina Netanyahua, što je dovelo do ozbiljnih napetosti u desničarskoj koaliciji dok rat u Gazi traje, piše Reuters.

Automobil se survao na plažu punu kupača u Crnoj Gori

Automobil se survao na plažu punu kupača u Crnoj Gori

Lideri brzo rastuće ultraortodoksne zajednice kažu da prisiljavanje studenata da služe zajedno sa sekularnim Izraelcima, uključujući žene, rizikuje uništenje njihovog identiteta kao religioznih Jevreja. Neki rabini su pozvali sve u svojoj zajednici koji dobiju pozive za mobilizaciju da ih zapale.

Nakon što je u junu usvojena odluka da se krene sa mobilizacijom ultraortodoksnih Jevreja, održani su protesti u kojima su hiljade muškaraca i dječaka obučenih u crno-bijelo preplavile su ulice Mea Shearima - srca ultraortodoksne zajednice - u Jerusalemu u ljutitom protestu protiv vojnog regrutovanja. Na protestima su se mogle vidjeti parole poput "ići ću u zatvor, ali ne u vojsku".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije