Island sada želi u EU

Radiosarajevo.ba
Island sada želi u EU


Evropska komisija izdala je u srijedu 24. februara svoje mišljenje preporučivši otvaranje pristupnih pregovora s Islandom nakon što je zemlja podnijela zahtjev za članstvom u Evropskoj uniji, javlja služba za informisanje Evropske komisije.

Island do sada nije pokazivao interes za članstvom u Evropskoj uniji, ali, nakon ekonomske i finansijske krize 2008, poslije koje je zemlja ostala sa brdom dugova, na ostrvu pušu drugi vjetrovi, piše Deutsche Welle, prenosi Fena.

U julu 2009. godine, 33 od 63 poslanika glasalo je da se odmah podnese zahtjev za prijem, što je vlada i učinila dan po donošenju odluke u parlamentu.

Ranije vlade smatrale su da nema potrebe za punopravnim članstvom Islanda u EU. Strahovalo se prije svega od gubitka kontrole nad ribarstvom i poljoprivredom, jer se u Uniji o tome odlučuje centralno na osnovu zajedničke politike.

Osim toga, Islanđani su nezavisnost od Danske stekli tek 1994. godine i željeli su da sačuvaju pun suverenitet. Osnovni motiv za sadašnje nastojanje da se ipak uđe u EU jesu izgledi da se uvede i euro, jer islandska kruna i dalje gubi vrijednost. Island je već sada član šengenske zone, od 1994. godine je u evropskom privrednom području što znači da i za njega važi veliki dio propisa EU.

Sve to govori u prilog prijema i jedini problem je velika zaduženost zemlje. Kamen spoticanja na putu u članstvo su i takozvani ''Icesave'' bankarski računi.

Islandski predsjednik Olafur Grimsson stavio je van snage zakon prema kome je prije svega građanima Velike Britanije i Holandije trebalo vratiti tri milijarde 800 miliona eura. Oni su taj novac izgubili štedeći u islandskoj internet-banci ''Icesave'' nakon što je bankrotirala matična ''Landsbanki'' tokom krize 2008. godine.

Holanđani i Britanci sada pregovaraju sa Reikjavikom o rješenju problema. Naime, vraćanje tog duga svakog Islanđanina košta 18 hiljada eura, plus svi ostali
dugovi. Referendum o zakonu ''Icesave'' zakazan je za 6. mart.

Ako se pregovori o pristupanju uspješno završe, konačnu odluku o pridruživan ju donijet će 320 hiljada građana Islanda, također na referendumu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije