Vrijeme terora protiv medija: 15 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

Radiosarajevo.ba
Vrijeme terora protiv medija: 15 godina od ubistva Slavka Ćuruvije

U Srbiji se danas obilježava 15. godišnjica ubistva novinara Slavka Ćuruvije, zločina koji nikad nije rasvijetljen, iako svaka vlast svake godine obećava da joj je to prioritet, piše B92.

Prije tri mjeseca vlast je objelodanila da je Milorad Ulemek Legija važan svjedok koji je pomogao u identifikovanju počinilaca ubistva Slavka Ćuruvije, na Uskrs 11. aprila 1999. godine, u vrijeme NATO bombardovanja Srbije. Na osnovu Legijinog iskaza 14. januara ove godine uhapšena su dva bivša čelnika Db-a Milan Radonjić i Ratko Romić.

Istovremeno je za bivšim operativcem DB-a Miroslavom Kurakom raspisana potjernica, jer je u bjekstvu.

Kao nalogodavce ubistva Tužilaštvo za organizovani kriminal je označilo Radonjića i bivšeg direktora DB-a Radomira Markovića, a kao izvršioce Romića i Kuraka.

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija ubijen je 11. aprila 1999, na Uskrs, u pasažu zgrade u kojoj je stanovao u Svetogorskoj ulici. Ubice su u njega, s leđa, ispalile 17 metaka.

Ubijen je tokom NATO bombardovanja, pet dana nakon što je u tadašnjem dnevnom listu "Politika ekspres" optužen za "priželjkivanje bombi" i "izdaju".

Slučaj ubistva Slavka Ćuruvije tretira se kao simbol vremena terora protiv medija 1990-ih, a danas istrage specijalnog tužilaštva i rad Komisije treba da postanu simbol toga da je i poslije 15 godina moguće privesti pravdi osumnjičene počinioce i nalogodavce. U Komisiji za istraživanje ubistava novinara najavljuju da će se baviti time ko je i na koji način opstruirao rad istražnih organa svih prethodnih godina.

Na dan obilježavanja petnaest godina od ubistva, Fondacija Slavko Ćuruvija podsjeća da su sloboda govora i bezbjednost novinara u Srbiji i dalje ugroženi.

"Iako su u prethodnom periodu uhapšeni osumnjičeni izvršioci ubistva Slavka Ćuruvije, još nema odgovora na pitanje ko su nalogodavci ubistva. Pitanje moralne odgovornosti onih koji su učestvovali u vlasti u vreme izvršenja ubistva Slavka Ćuruvije takođe nije pokrenuto. Ubistva novinarke Duge Dade Vujasinović i dopisnika Večernjih Novosti Milana Pantića još uvek su bez sudskog epiloga", saopštava Fondacija.

Ističu i da vrijednosti za koje se borio Slavko Ćuruvija, kao što su sloboda govora i pravo urednika da sami uređuju svoje novine u skladu sa standardima profesije, ali i po zakonu, još nisu dostignute.

"Država mora da preduzme odlučne mere kako bi se osigurala sloboda medija i stvorila klima da novinari svoj posao obavljaju po najvišim standardima profesije. Neophodno je oslobađanje medija od stega vlasti, koje direktno ili indirektno nastavljaju da vrše uticaj na uređivačku politiku medijskih kuća", saopštila je Fondacija koju vodi kćerka Slavka Ćuruvije, Jelena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije