Vlada Srbije: Škola u kojoj se desio masakr postaje memorijalni centar, kraj školske godine 6. juna

1
Radiosarajevo.ba
Vlada Srbije: Škola u kojoj se desio masakr postaje memorijalni centar, kraj školske godine 6. juna
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Masakr u Beogradu dogodio se 3. maja

Kraj školske godina za sve škole u Srbiji bit će 6. juna, a OŠ "Vladislav Ribnikar", u kojoj se desilo masovno ubistvo 3. maja, ostaje škola i dobija memorijalni dio, potvrđeno je u četvrtak, 1. juna, iz Vlade Srbije.

"Naš obrazovni sistem stvoren je sa ciljem da svim učenicima pruži adekvatnu podršku, ohrabruje ih na putu učenja i omogući im da rastu u zdrave, svjesne i odgovorne pojedince. U ovom trenutku, važnije je nego ikada, da se usredsredimo na ono što je najbolje za našu djecu, jer ona zaslužuju našu potpunu podršku, ljubav i brigu. Vodeći računa upravo o tome, Vlada Republike Srbije je zbog tragedija koje su duboko pogodile čitavo društvo, donijela odluku da se školska godina završi 6. juna u svim osnovnim i srednjim školama u Srbiji", saopštili su iz Vlade Srbije, prenose srbijanski mediji.

Škole mogu da nastave da rade do 20. juna, za učenike koji to žele, navode iz Vlade.

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

Teška nesreća u BiH: Povrijeđeno sedam osoba

"Nakon obavljenog vanrednog inspekcijskog nadzora u Osnovnoj školi Vladislav Ribnikar, potvrđena su saznanja Centra za socijalni rad, Ministarstva prosvjete i Ministarstva za brigu o porodici, da u ovoj školi nije bilo vršnjačkog nasilja u odnosu na maloletnog K. K.

Upravo zato molimo sve medije da se prema ovoj informaciji odnose sa dužnom pažnjom i da ne objavljuju neprovjerene i nepotvrđene informacije, jer se time nastavlja proces traumatizacije djece i roditelja. Zahvaljujemo roditeljima, nastavnicima i svim zaposlenima u obrazovnom sistemu na razumijevanju i podršci", saopšteno je.

Tri detalja o dječaku koji je izvršio masakr u beogradskoj školi: 'Ovo ga izdvaja od svih'

Tri detalja o dječaku koji je izvršio masakr u beogradskoj školi: 'Ovo ga izdvaja od svih'

Podsjetimo, u jutarnjim satima 3. maja dogodila se jedna od najvećih tragedija u historiji beogradskih škola. Maloljetnik, 14-godišnji učenik Kosta K., izvršio je krvavi napad na školu Vladislava Ribnikara u Beogradu, koju je i sam pohađao, a u nezapamćenom masakru poginulo je, prema posljednjim informacijama, čak deset osoba.

Ubijen je zaštitar škole, kao i devetero učenika, a još je više osoba, među kojima je i nastavnica historije, povrijeđeno.

Više o masakru u beogradskoj školi čitajte na linku OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije