Veliko interesovanje i u Hercegovini za referendum u Hrvatskoj

Radiosarajevo.ba
Veliko interesovanje i u Hercegovini za referendum u Hrvatskoj

U kasnim popodnevnim satima ispred Generalnog konzulatu Hrvatske u Mostaru zabilježena je velika gužva zainteresiranih građana koji imaju pravo izjasniti se na referendumsko pitanje o braku u R. Hrvatskoj, javlja dopisnik Anadolu Agency.

Glasačko mjesto otvoreno je jutros u 7 sati. Priličito veliki organizacijski teret napravila je procedura dobijanja posebnih potvrda za one koji se nisu registrirali do 20 novembra.

Službene podatke o procentu izlaznosti, kako su pojasnili u Konzulatu u Mostaru, moguće je dobiti samo u njihovoj Ambasadi u Sarajevu. Ispred konzulata u Mostaru, prema onome što je novinar agencije Anadolija uspio zabilježiti, okupili su se oni koji žele braniti kršćansku definiciju braka.

"Došla sam zato što smatram da je brak zajednica muškarca i žene, a ne muškarca i muškarca ili žene i žene", kazala je dvadesetogodišnja Marija u razgovoru s novinarom AA.

Sličnog mišljenja je i Ivan Milićević koji je zbog referendum stigao iz Posušja. "Referendum predstavlja izjašnjavanje o temeljnim kršćanskim, katoličkim vrijednostima, jer je brak kao takav napadnut. Žalosno je da te vrijednosti moramo braniti u XXI stoljeću", ocijenio Milićević.

Sa žaljenjem da je do referenduma uopće došlo, Ivan Marić je kazao da je, nažalost, došlo vrijeme da se zakonom moraju dokazivati i one temeljne Bogom dane stvari.

Brojni Hrvati iz svih dijelova Hercegovine nisu žalili niti truda niti novca kako bi iskazali svoje mišljenje o referendumskom pitanju. Ni dugi redovi, ni čekanja nisu ih dali omesti da izraze svoju legitimnu volju. Brojni su taksisti danas imali priličito posla.

O referendumskom pitanju danas su se izjasnili i hercegovački fratri. Fra Vandelin Karačić iz franjevačkog samostana u Širkom Brijegu je novinaru AA kazao kako se zapravo radi o pokušajima nasrtljivosti i pravljenja zbrke koje vode u još veće nejasnoće.

"Možda pokoji put ima neosjetljivosti, ali, s druge strane, štitimo tradicionalne prokušane vrijednosti koje osiguravaju zdrav život obitelji, čime se osigurava potomstvo i prokreacija", kazao je Karačić. On je ocijenio kako je vrlo čudno to što se čitava vodeća vladajuća garnitura javno stavila na stranu manjine, koja to sama priznaje, bez obzira na posljedica. "Ide se protiv zdrave logike i tradicije pod plašetom zaštite tobožnjih ljudskih prava", kazao je Karačić.

Mišljenje da će referendumom uspjeti zaštititi temeljna kršćanska načela u Hrvatskoj ima i fra Berislav Kutle iz samostana u Širkom Brijegu, koji je 23 godine proveo na radu u Švicarskoj. Kutle je izrazio iznenađenje što je dio hrvatske javnosti tražio usvajanje zakona bez održavanja referenduma. "To je u evropskom društvu temeljna stvar. Niko se ne buni. Oni imaju po devet-deset referenduma. Ako treba poskupiti šećer ili brašno, narod izađe na referendum i stvar je riješena", podsjetio je fra Kutle te podsjetio da se referendumom ne oduzima ničije pravo. "Narod ima pravo glasovati."

"Čudi me da je Vlada slala takve poruke da je nemoralno da mi izrazimo svoju volju. Referendum je potpuno zakonit i opravdan", kazao je fra Kutle. Na pitanje zašto i Katoličkoj crkvi nije dato podjednako medijskog prostora da iznese svoje stanovište o ovom pitanju kao zagovornicima ideje o redefiniciji braka u Hrvatskoj, fra Kutle je istakao kako su mediji uglavnom na strani vladajućih. "Tisak u rukama imaju bivši partijaši ili sinovi partijaša i Udbaša", ocijenio je fra Kutle, te podsjetio kako Katolička crkva nije inicirala održavanje referenduma već da su to uradili slobodni ljudi i nevladina udruženja.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije