Usvojena Deklaracija o Kosovu i Metohiji

Radiosarajevo.ba
Usvojena Deklaracija o Kosovu i Metohiji

Skupština Srbije je na vanrednoj sjednici u ogromnom većinom usvojila Deklaraciju o Kosovu i Metohiji kojom se osuđuje svako nasilje i poziva da se kriza nastala jednostranim aktom Prištine riješi mirnim putem.

Za Deklaraciju je glasao 181 poslanik, protiv je bilo 20, četiri poslanika je bilo uzdržano, a dva nisu glasala.

Za Deklaraciju su glasali poslanici vladajuće koalicije, izuzev poslaničke grupe manjina koji su bili uzdržani, kao i poslanici opozicije, Srpske radikalne stranke, Nove Srbije i Srpske napredne stranke.

Protiv su bili poslanici Demokratske stranke Srbije i Liberalno-demokratske partije.

Šta stoji u Deklaraciji i na šta se vlada obavezije

Deklaracijom se međunarodna zajednica poziva da osudi svaki jednostrani akt koji ugrožava uspjeh dijaloga Beograda i Prištine.

U Deklaraciji o situaciji na Kosovu nakon jednostranih poreza Prištine konstatuje se i da su pojedine međunarodne misije nekim svojim aktivnostima kršile okvire utvrđene Rezolucijom 1244, čime ugrožavaju prava i opstanak srpskog stanovništva i interese Srbije na Kosovu i Metohiji.

Skupština posebno obavezuje Vladu da u svim okolnostima koje bi mogle da nastupe učini sve što može da zaštiti živote i imovinu, prava i slobode građana Kosova, a posebno srpskog i drugog nasiljem ugroženog stanovništva, kao i da donese sveobuhvatan plan mjera u slučaju pogoršanja stuacije

U tekstu Deklaracije navedena je i obaveza Vlade da od međunarodnih misija zahtijeva da u skladu sa mandatom i okvirima datim rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti UN ne dozvole jednostrane aktivnosti prištinskih institucija kojima se ugrožavaju mir, stabilnost, mogućnost iznalaženja kompromisnog rješenja, ali i mijenja postojeće stanje na terenu.

Vlada se obavezuje da donese konkretne mjere usmjerene na nastavljanje svih aktivnosti institucija Srbije na teritoriji Kosova u uslovima dodatnih opstrukcija i pritisaka privremenih institucija samouprave i dijela međunarodne zajednice.

Navedeno je da parlament podržava Vladu da nastavi dijalog koji vodi sa Prištinom s ciljem da iznađe rješenja za konkretne probleme građana u južnoj pokrajini, kao i da dođe do trajnog kompromisnog rješenja.

Navodi se da je odbrana interesa Srbije na Kosovu prioritet državnih institucija sve dok ne bude usvojeno kompromisno rješenje i konstatuje da su privremene institucije u Prištini nasilno pokušale da promijene realno stanje na terenu i suštinski ponište Rezoluciju 1244.

Vlada se obavezuje da od međunarodnih misija zahtijeva da u skladu sa mandatom i Rezolucijom 1244 ne dozvole jednostrane aktivnosti privremenih institucija u Prištini kojima se ugrožava mir, stabilnost, mogućnost nalaženja kompromisnog rješenja i mijenja postojeće stanje na terenu.

Tadić: Situacija dramatična, ali mir nema alternativu

Predsjednik Srbije Boris Tadić poručio je da je situacija na sjeveru Kosova i Metohije teška i dramatična, jer svaki konflikt na zapadnom Balkanu može da preraste u nasilje sa ljudskim žrtvama. On je, obraćajući se na vanrednoj sjednici Skuštine Srbije, rekao da Srbija ne odustaje od miroljubive politike i da mir nema alternativu.

Tadić je zatražio od svih predstavnika međunarodne zajednice da budu uzdržani u ovoj političkoj krizi na Kosovu i da se ponašaju statusno neutralno, te da ne vode opasnu politku ohrabrivanja Prištine na jednostrane poteze i da se ne igraju rata.

"Srbija je zemlja mira. Srbija neće ratovati i od te politike ne odustajem. Kada kažem da Srbija neće voditi rat, smatram da govorim rečenicu koju svaki političar sebi svakog jutra mora da kaže. Svaka druga rečenica je opasna, jer legitimizuje rat kao sredstvo za rešavanje problema na prostoru zapadnog Balkana", istakao je Tadić i poručio Srbima na Kosovu i Metohiji da su Vlada, parlament Srbije i on sam uz njih.

On je rekao da niko ne može ratom zaštititi Srbe na Kosovu, nego samo mirom i da se samo kroz dijalog može doći do rješenja.

Tadić je naveo da su pojedinci iz međunarodne zajednice ohrabrivali Prištinu da jednostrano krene u zauzimanje prelaza, te dodao da se akcija albanske specijalne jedinice "Rosu" planirala mjesecima prije nego što je realizovana.

On je rekao da je suština interesa Prištine da promijeni realnost na sjeveru Kosova, a potom da dođe do promjene etničke strukture, te dodao da će se Srbija usprotiviti toj politici i ukazivaće na te namjere Prištine.

Tadić je zatražio od međunarodne zajednice da uspostavi pređašnje stanje na sjeveru Kosova, jer postoji opasnost da akt nasilja postane princip svuda na zapadnom Balkanu.

Odgovarajući na poziv ministra policije Ivice Dačića da kaže da li su mu, kada je prihvatan dolazak Euleksa na Kosovo i Metohiju, američki i predstavnici EU obećali da neće biti promjene realnosti na terenu, Tadić je naveo da je to bio njegov zahtjev i da je dobio uvjeravanja.

On je naveo da, kada bi Srbija odustala od EU, kako su se zalagali pojedini opozicioni poslanici, to ne bi "ni za jotu" podiglo šanse Srbije da sačuva suverenitet i integritet na Kosovu.

Tadić je ponovio da Srbija neće u EU, ako se postavio kao uslov priznanje kosovske nezavisnosti. On je ocijenio da, takođe, nikakva integracija Srbije u NATO ne bi riješila sadašnji problem Kosova, kao što smatraju neki opozicioni poslanici liberala.

Tadić je rekao da podršku nekih država embargu koji je Priština uvela na uvoz robe iz centralne Srbije smatra veoma štetnim i protivnim osnovnim principima moderne Evrope.

        

         

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije