Ukida se roming u regionu od jula 2021. godine

1
Fena
Ukida se roming u regionu od jula 2021. godine
FOTO: Fena / Digitalni samit zapadnog Balkana

Treći Digitalni samit zapadnog Balkana otvoren je danas u Tirani, čime je nastavljena tradicija započeta na samitu u Skoplju 2018. godine, prvom ikada održanom digitalnom samitu zapadnog Balkana na kome je otpočeo politički dijalog na najvišem, premijerskom nivou, o digitalnoj transformaciji regiona, saopćilo je Vijeće za regionalnu suradnju.

Nakon toga je uslijedio samit u Beogradu 2019., kada je potpisan Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga.

Cilj Digitalnog samita zapadnog Balkana u Tirani je poticanje regionalne saradnje u domenu 5G mreže i interoperabilnosti podataka i usluga, čime se potvrđuje spremnost i usmjerenje regiona na budućnost u izuzetno zahtjevnom kontekstu pandemije Covid-a 19.

"Prošle godine u Beogradu, resorni ministri šest ekonomija zapadnog Balkana potpisali su Regionalni sporazum o smanjenju cijena rominga, prvi te vrste. Vjerujte da to nije bilo lako postići. To je, međutim, važan znak regionalne saradnje i ekonomske integracije. Prvi korak ovog sporazuma već je donio rezultate jer mi sada plaćamo između 83 i 96 posto manje cijene rominga na cijelom zapadnom Balkanu. Naredni korak je ukidanje troškova rominga za cijeli region od jula 2021. Srednjoročni cilj je smanjenje cijena rominga između regiona i Evropske unije i pripreme za izradu akcionog plana su već počele, a očekuje se da će plan biti podržan na narednom Digitalnom samitu", rekla je generalna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu na otvaranju samita danas u Tirani.

"Istraživanje Balkan barometar 2020 pokazuje da 80 posto rukovodilaca na zapadnom Balkanu smatra digitalne vještine veoma važnim za poslovanje. Nedostatak vještina je veliki, a to će biti i dalje, jer će se vještine potrebne za različite poslove promijeniti u narednih pet godina. Odgovornost je lidera da preformulišu politike u cilju obrazovanja i prekvalifikacije ljudi. Škole i fakulteti bi novim generacijama trebali omogućiti usvajanje onih vještina koje će im biti potrebne za rad u novim okolnostima u svakoj od naših ekonomija. Mi možemo pomoći i obezbijediti regionalni forum koji će služiti za koordinaciju i rješavanje pitanja koje nam novi izazovi donose, koji će pomoći kreatorima politika da brzo reaguju na promjene u okolnostima, da prilagode saradnju potrebnu da se prilagodimo digitalnom dobu", dodala je Bregu.

Ona je vodila panel na otvaranju samita zajedno s generalnim direktorom Generalne direkcije Evropske komisije za komunikacione mreže, sadržaje i tehnologije Robertom Violom, potpredsjednikom za javne i regulatorne poslove Deutsche Telekom AG Wolfgangom Kopfom, službenikom UNDP-a za digitalni sektor Robertom Oppom, generalnim sekretarom Međunarodne unije za telekomunikacije Houlin Zhaom, državnom sekretarkom u Saveznom ministarstvu za ekonomska pitanja i energetiku Njemačke Claudiom Dörr-Voß i ministricom za infrastrukturu i energetiku Albanije Belindom Balluku.

Od danas pa do 28. oktobra putem interneta moguće je pratiti brojne sesije o temi mrežne povezanosti i povezanosti usluga, povjerenja i sigurnosti, digitalnih vještina, te digitalne ekonomije, dok će završni skup samita biti održan 2. novembra ministarskim panelom o Digitalnoj agendi za zapadni Balkan, kada se očekuje da će biti usvojen Memorandum o razumijevanju o regionalnoj interoperabilnosti i uslugama povjerenja u regionu zapadnog Balkana, kao i Memorandum o razumijevanju o planu za 5G za digitalnu transformaciju na zapadnom Balkanu.

Treći Digitalni samit organizovala je Vlada Albanije uz pomoć Vijeća za regionalnu saradnju i Evropske unije.

Digitalni samit zapadnog Balkana dio je višegodišnjeg akcionog plana za regionalni ekonomski prostor, koji su lideri iz regiona podržali u Trstu 2017. godine. Prvi Digitalni samit zapadnog Balkana održan je u aprilu 2018. godine u Skoplju, a drugi prošle godine u Beogradu.

Samit se naslanja na iskustvo regionalnog dijaloga na visokom nivou o digitalnoj transformaciji, u okviru Berlinskog procesa. Njegov nastavak će biti dio stvaranja zajedničkog regionalnog tržišta, programa koji treba biti podržan na samitu u Sofiji u novembru ove godine. Vijeće za regionalnu saradnju je, zajedno s Evropskom unijom, vladama iz regiona, CEFTA-om i partnerima u naprednoj fazi pripreme akcionog plana za zajedničko regionalno tržište.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije