Sjednica skupštine SEECP-a: Ukidanje rominga u regiji do 2021. godine

Anadolija
Sjednica skupštine SEECP-a: Ukidanje rominga u regiji do 2021. godine
FOTO: AA / Održana 6. plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi

U Sarajevu je danas, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, održana 6. plenarna sjednica Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (PSSEECP), prenosi Anadolu Agency (AA).

O boljoj povezanosti za bolji život, kao centralnoj temi sjednice i motu bh. predsjedavanja ovom regionalnom inicijativom, govorili su najviši zvaničnici i poslanici parlamenata 11 država regiona jugoistočne Evrope.

U obraćanju učesnicima konferencije Borjana Krišto, predsjedavajuća Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i predsjedavajuća PSSEECP-a, naglasila je da parlamentarna dimenzija SEECP-a predstavlja jedinstvenu platformu kao odraz zajedničkog napora svih zemalja regiona da razvijaju međusobno povjerenje, regionalnu saradnju i ekonomske odnose na dobrobit svih unutar jugoistočne Evrope.

Prema riječima Krišto, SEECP je, u sinergiji sa procesom stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji (EU), pomogao da se u posljednje dvije decenije jugoistočna Evropa trasformiše iz regiona otvorenih sukoba i netrpeljivosti u region saradnje i prosperiteta zasnovanog na zajedničkim interesima.

Podsjetivši na to da je za vrijeme bh. predsjedavanja SEECP-om u aprilu ove godine u Beogradu potpisan istorijski sporazum prema kojem će do 2021. godine među zemljama zapadnog Balkana biti ukinut roming, predsjedavajuća Krišto naglasila je da će na taj način više od 15 miliona ljudi u regionu direktno osjetiti pogodnost nesmetanog komuniciranja, na isti način kao i stanovnici EU.

Ocjenjujući da je moto predsjedavanja BiH SEECP-om ispunjen na najbolji mogući način, Krišto je pozvala predstavnike parlamenata u zemljama regiona da se, zajedno sa predstavnicima vlada, snažnije uključe u realizaciju Akcionog plana za stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora među zemljama jugoistočne Evrope.

Ističući kako su Berlinski proces i novi pristup EU prema zemljama jugoistočne Evrope izuzetno značajni za BiH, Krišto je upozorila na to da je integracioni put BiH opterećen raznim problemima i izazovima, od kojih je, kako je rekla, jedan od najvećih izmjena izbornog zakona u pravcu primjene temeljnih demokratskih standarda kroz uvažavanje demokratski izražene političke volje sva tri konstitutivna naroda u BiH. S tim u vezi, ona je izrazila uvjerenje da BiH može pronaći dovoljno unutrašnjeg potencijala za dogovor i prevazilaženje izazova, isključivo na tragu evropskih političkih vrijednosti dijaloga, kompromisa i konsenzusa.

Krišto je naglasila da stvaranje adekvatnog bezbjednosnog okvira predstavlja preduslov ekonomskog napretka u regionu, te snažno podržala sve organizacije koje promovišu borbu protiv nasilnog ekstremizma, terorizma, radikalizacije među mladima, hibridne prijetnje i kibernetičke nesigurnosti. Ističući značaj i ulogu PSSEECP-a, pozvala je parlamentarce, kao i predstavnike svih regionalnih inicijativa da nastave da podržavaju evropski put BiH i svih država regiona jugoistočne Evrope.

U okviru 6. plenarne sjednice PSSEECP-a rezultate predsjedavanja BiH ovom regionalnom inicijativom predstavio je pomoćnik ministra vanjskih poslova Almir Šahović.

Učesnicima sjednice obratio se i Amer Kapetanović, šef političkog odsjeka Regionalnog savjeta za saradnju (RCC) koji je govorio o ulozi SEECP-a i RCC-a u realizaciji političkog i ekonomskog povezivanja stanovništva i zemalja regiona jugoistočne Evrope.

Na 6. plenarnoj sjednici PSSEECP-a najavljeno je da će održavanjem ministarskog i predsjedničkog samita SEECP-a 8. i 9. jula u Sarajevu, BiH okončati jednogodišnje predsjedavanje Procesom saradnje u jugoistočnoj Evropi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije