Tomislav Nikolić: Probleme unutar Islamske zajednice rješavati kroz dijalog i kompromis

Radiosarajevo.ba
Tomislav Nikolić: Probleme unutar Islamske zajednice rješavati kroz dijalog i kompromis

Predsjednik Tomislav Nikolić podržao je rješavanje problema unutra Islamske zajednice kroz dijalog i kompromis, saopšteno je iz Kabineta predsjednika Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Nikolić koji se danas sastao sa reisu-l-ulemom Islamske zajednice Srbije Ademom Zilkićem i srbijanskim muftijom Muhamedom Jusufspahićem je istakao da Srbija učvršćuje prijateljstva širom svijeta i da u pravljenju mostova sa muslimanskim zemljama značajan doprinos mogu dati građani Srbije, muslimani.

"Reisu-l-ulema Zilkić i muftija Jusufspahić su upoznali predsednika Nikolića sa problemima koji ugrožavaju opstanak Islamske zajednice Srbije. Pre svega to je statusno pitanje zajednice, odnosno upis u registar tradicionalnih verskih zajenica koje još uvek nije rešeno, iako je nesporno po nalazima vladine komisije i sudskim presudama", navedeno je u saopštenju.

Drugi problem Islamske zajednice u Srbiji je, kako se ukazuje, pitanje restitucije imovine, prije svega Bajrakli džamije u Beogradu, Bali-begove džamije u niškoj tvrđavi, šejh Mustafinog turbeta u Beogradu i drugih objekata.

Tokom susreta  je također, istaknuto da postoje indicije da se imovina Islamske zajednice u restituciji ubrzano rasprodaje, čime će njeno vraćanje biti onemogućeno.

Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić je obećao da će učiniti sve da se situacija riješi u najboljem interesu građana islamske vjeroispovijesti, muslimana, zaključeno je u saopštenju Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Reisu-l- ulema Islamske zajednice Srbije ef. Zilkić ranije danas je izjavio za Anadolu Agency (AA) da se sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem usaglasio da je neodrživo stanje u Islamskoj zajednici i sa pozicije države i sa pozicije Islamske zajednice i da se ono mora što brže rješavati.

On je rekao da je tokom ovog susreta također, konstatovano da je sa ovakvim stanjem u Islamskoj zajednici na šteti i država Srbija i da će, u slučaju da ne dođe do rješenje dogovorom i kompromisom, ono biti traženo primjenom zakonskih propisa.

U Srbiji od 2007. godine djeluju dvije islamske zajednice koje se međusobno ne priznaju: Islamske zajednica Srbije i Islamska zajednica u Srbiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije