Slovenija prihvata arbitražni sporazum

Radiosarajevo.ba
Slovenija prihvata arbitražni sporazum

Slovenska je vlada u utorak na izvanrednoj sjednici prihvatila prijedlog zakona o ratifikaciji arbitražnog sporazuma s Hrvatskom, potvrdio je to na konferenciji za novinare nakon sjednice predsjednik vlade Borut Pahor.

Prije postupka ratifikacije u parlamentu, ustavnost sporazuma trebat će procijeniti ustavni sud, za što će trebati oko mjesec dana. Ustavnom sudu vlada nije postavila pitanje o potrebnoj većini za ratifikaciju, pa i dalje smatra da se on može ratificirati natpolovičnom većinom u parlamentu.

Slovenska vlada donijela je i jednostranu interpretativnu izjavu uz planiranu ratifikaciju sporazuma u parlamentu, ali ne i odluku o tome hoće li se raspisati savjetodavni referendum.

Ako ne dođe do referenduma, što je ovisno i o oporbi, ratifikacija bi se po ocjenama slovenske vlade mogla provesti i prije kraja ove godine.

"Prihvatili smo zakon o ratifikaciji arbitražnog sporazuma, čime smo ispunili svoju domaću zadaću", rekao je Pahor, podsjećajući da je prilikom potpisivanja bilo predviđeno da ga obje strane u roku 14 dana daju u parlamentarnu proceduru radi ratifikacije.

Slovenska vlada istodobno je uputila sporazum u prosudbu ustavnom sudu, što znači da se proces ratifikacije ne može nastaviti prije odluke ustavnih sudaca.

Opozicija: Vlada se skriva iza Ustavnog suda


Vlada je od ustavnog suda zatražila da procijeni je li 3. A članak arbitražnog sporazuma u skladu s temeljnom ustavnom poveljom Slovenije iz 1991. godine, objasnio je na konferenciji za novinare Janez Pogorelec, vladin državni tajnik za zakonodavstvo.

Riječ je o članku u kojemu se arbitraži daje zadaća da odredi granicu na kopnu i moru između dviju država, objasnio je Pogorelec.

Prihvaćena izjava razlikuje se od one koju je kao moguću spominjao premijer Borut Pahor pred potpisivanje sporazuma u Stockholmu.

U slovenskoj prihvaćenoj jednostranoj izjavi ističe se da hrvatska jednostrana izjava nema pravnog učinka na arbitražni sporazum i da je zadaća arbitražnog suda da odredi teritorijalni kontakt slovenskog teritorijalnog mora s otvorenim morem, rekao je Žbogar.

Vodeće slovenske oporbene stranke negativno su reagirale na vladinu odluku o upućivanju arbitražnog sporazumu u parlamentarni postupak, ne isključujući da će organizirati svoj referendum na kojemu bi sporazum poništile.

Najveća slovenska oporbena stranka koju vodi bivši premijer Janez Janša navela je međutim u izjavi nakon vladine sjednice da se slovenska vlada "skriva" iza predaje spornog arbitražnog sporazuma ustavnom sudu i da je ako se već odlučila na takav potez ustavnim sucima trebala postaviti pitanje ne bi li o ratifikaciji trebalo glasovati dvotrećinskom većinom zastupničkih glasova.

business.hr/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije