Sandžak – karta protiv Srbije

Radiosarajevo.ba
Sandžak – karta protiv Srbije

Srbiji prijeti novi secesionistički pokret – Sandžak, objavila je danas u tekstu ruska „Pravda“, ističući brojne indikatore koji navode kako će se „karta sandžačkih muslimana neizbježno odigrati protiv Srbije“.

Novinar „Pravde“ tako naglašava kako svijetu donedavno nepoznata srbijanska regija, Sandžak, na naslovnice stiže krajem prošle godine, nakon napada Mevlida Jašarevića na Američku ambasadu u Sarajevu. Jašarević je inače rodom iz ove regije, a u tom kontekstu se dodaje kako je Sandžak mnogo veće uporište vehabija od onog na Kosovu.

Podsjećajući na historiju ove regije, autor teksta naglašava da je Raška (Sandžak) u 14. vijeku bila i centar srbijanske srednjevjekovne države, ali je danas 65 posto populacije, oko 200.000 osoba, u regiji zapravo muslimansko. Ipak, ističe „Pravda“, samo u tri od šest zajednica muslimani su većina.

U tekstu se naglašava i kako su vođe sandžačkih muslimana stvorene pod okriljem bh. stranke, SDA, objašnjavajući to činjenicom da su Rasim Ljajić, Sulejman Ugljanin i muftija Muamer Zukorlić, po raspadu bivše (SFR) Jugoslavije, izbjegli u Sandžak, a da su im (politički) mentori bili prvi predsjednik BiH, Alija Izetbegović, te vođa Islamske zajednice u BiH, reisu-l-ulema Mustafa ef. Cerić.

U „Pravdi“ se ističe kako Sandžak ni danas nema autonomiju unutar Srbije, ali se podsjeća kako su još 1991. referendumom odabrali „želju za autonomijom uz pravo da se pridruže drugoj zemlji“. Također je istaknuto kako je najradikalniji među političkim liderima upravo muftija Zukorlić, čiji su potezi „jasno i direktno režirani od strane njegovog mentora, reisom Cerićem“.

„Ako i ko može biti snaga stabilnosti u regiji, a pogotovo u Sandžaku, onda je to Sarajevo. Mi, Bošnjaci u BiH želimo poručiti Bošnjacima u Srbiji da smo mi s njima i za njih, da nisu napušteni, da smo mi jedna nacija koja živi u dvije države“, poručio je nedavno reisu-l-ulema, a prenosi „Pravda“.

Jednu od najjasnijih indikacija da će Sandžak biti karta koja će se nesumnjivo odigrati protiv Srbije, ruski novinar nalazi u dokazima zapadne zaštite koju Sandžak uživa. Naprimjer, njemačka kancelarka Angela Merkel je tokom svoje posjete Beogradu zahtijevala da srbijanske vlasti osiguraju prava nacionalnih manjina. Također, turski premijer Ahmet Davutoglu javno je ponudio medijaciju koja će riješiti probleme u Sandžaku, a u Gotheburgu u Švedskoj otvoreno je prvo međunarodno predstavništvo Sandžaka.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije