SAD: Priznati nezavisnost Kosova ili ne donijeti zaključak

Radiosarajevo.ba
SAD: Priznati nezavisnost Kosova ili ne donijeti zaključak
Predstavnici Španije (Foto: RFE/RL)

Rasprava pred Međunarodnim sudom u Hagu o legalnosti proglašenja nezavisnosti Kosova nastavljena je u utorak izlaganjem argumenata delegacije Španije, koja je istakla da spomenuti akti u suprotnosti sa međunarodni pravom jer je njime prekršena Rezolucija 1244, odnosno narušen teritorijalni integritet Srbije.

Španija: Tražiti drukčije rješenje

Profesorica Concepcion Escobar Hernandenz je istakla da, usvajajući rezoluciju, Vijeće sigurnosti nije glasao u korist nezavisnosti Kosova, odnosno da SR Jugoslavija izgubi suverenitet nad pokrajinom. “Naprotiv" - po njenim riječima ovaj dokument je omogućio "mudru ravnotežu između interesa obe strane" i dva osnovna principa - teritorijalni integritet i suverenitet SRJ i pravo Albanaca na samoopredjeljenje kroz organe samouprave i autonomije.

Danas Rusija i SAD raspravljaju o nezavisnosti Kosova

"Španija smatra da je rezolucija 1244. i dalje na snazi, a da je politički proces za traženje rešenja i dalje traje, dok Vijeće sigurnosti ne donese drugačiju odluku", smatra zastupnica Španije.

SAD: Odbiti zaključak ili priznati Kosovo


Predstavnik SAD Harold Hongju Koh, pravni savjetnik Ministarstva vanjskih poslova je istakao da nezavisnost Kosova nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom, već se odnosi na pravo naroda na samoopredjeljenje. Samo pitanje o legalnosti odluke je veoma usko i ne može se podvesti pod opšte principe međunarodnog prava.

On je istakao da je proglašenje nezavisnosti Kosova imalo stabilizirajući uticaj na region. Po njegovom mišljenju, Deklaracija je označila dezintegraciju bivše Jugoslavije, omogućilo poštovanje ljudskih prava i izlazak iz ćorsokaka jer je pregovarački proces bio blokiran. Koh se osvrnuo na stav Kipra da je Vijeće sigurnosti učestvovalo u amputaciji teritorije Srbije.

Predstavnici SAD-a (Foto: RFE/RL)

“Međutim, Kipar nije spomenuo da nezavisnost Kosova nije posljedica brutalne akcije UN, već interakcije između angažmana svjetske organizacije čime su okončane brutalnosti i paralelnog procesa dezintegracije Jugoslavije i sve veće samouprave Kosova. Jednostavna je činjenica da Rezolucija 1244 funkcioniše. Kosovo je danas nezavisno i funkcionalna država koju je priznalo 63 zemlje, uključujući i sa prostora bivše Jugoslavije. Oko 115 država ga je priznalo kao državu ili njegov ulazak u međunarodne finansijske institucije. Deklaracija o nezavisnosti je omogućila put ka boljoj evropskoj budućnosti Kosova i Balkana u cjelini”, ističe Koh.

Za SAD u Hagu ne postoji treće rešenje - bez zaključka ili priznati odluku o nezavisnosti

"Na taj način podriva napredak i stabilnost koju je nezavisnost Kosova omogućila u regionu. Međunarodni sud treba da utvrdi da namjere Srbije nisu u skladu ni sa međunarodnim pravom niti Rezolucijom 1244. Deklaracija o nezavisnosti Kosova je izraz političkih težnji i sama sebi ne može biti u suprotnosti sa međunarodnim pravom. Međunarodno pravo ne reguliše to pitanje – niti dozvoljava niti zabranjuje, već je to stvar svake države da li će priznati ili ne novi politički entitet.I ronično je da Srbija traži mišljenje suda, ali najavljuje da neće priznati Kosova ako sud saopšti da je Deklaracija o njegovoj nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom”, kazao je Koh.

SAD traži da Sud ili odbije da donese zaključak ili da utvrdi da nije u suprotnosti sa međunarodnim pravom.

“Ako se Sud odluči da utvrdi mišljenje, onda bi trebalo da uzme u obzir veoma aktivni angažman međunarodne zajednice, masovne zločine protiv naroda na Kosovu što je vodilo ka pregovorima u Rambujeu i kasnije političkom procesu prema Rezoluciji UN, jedinstvenim historijskim i pravnim okolnostima, jeziku, kulturi, historiji autonomije Kosova, njegovom učešću u procesu koji je predvodila međunarodna zajednica, privrženosti naroda Kosova da poštuju međunarodno pravo”, zaključio je Koh.

U nastavku rasprave Rusija je ocijenila da je nezavisnost Kosova u suprotnosti sa Rezolucijom UN 1244 i međunarodnim pravom, dok je Finska istakla da je us kladu.

slobodnaevropa.org/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije