Reakcije stranih zvaničnika na hapšenje Mladića

Radiosarajevo.ba
Reakcije stranih zvaničnika na hapšenje Mladića


Hapšenje Ratka Mladića, uz kosovski problem, jedno je od glavnih pitanja u odnosima Srbije sa Evropskom unijom i svijetom. Nakon današnjeg hapšenja, pristižu i reakcije stranih dužnosnika i političara.

Brammertz: Priznanje vlastima

Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz pozdravio je hapšenje generala Ratka Mladića odajući priznanje vlastima Srbije.

Sve o hapšenju Ratka Mladića

"Pozdravljam hapšenje Ratka Mladića danas u Srbiji. Čekamo da se obezbijede uslovi za njegovo prebacivanje u Hag gdje će mu biti suđeno za ratne zločine", navodi Bramertz u pisanoj izjavi.

Haško tužilaštvo, prema Bramertzovoj izjavi, "odaje priznanje srpskim vlastima na obavljenom poslu i hapšenju Ratka Mladića, a naročito Savetu za nacionalnu bezbednost i Akcionom timu".

"Mi im se zahvaljujemo na tome što su ispunili svoje obaveze prema Tribunalu i prema pravdi. Mi, isto tako, cijenimo napore međunarodne zajednice u pružanju podrške mjerama da se obezbijedi hapšenje Ratka Mladića", naglasio je Bramertz.

Hague: Historijski trenutak za region

Hapšenje Ratka Mladića je istorijski trenutak za region razoren užasnim ratovima tokom 90-ih godina. Ratko Mladić optužen je za grozne zločine počinjene u Bosni i Hercegovini i ispravno je što će sada biti izveden pred lice međunarodne pravde, komentirao je hapšenje Ratka Mladića ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Hague.

''Danas su naše misli sa porodicama poginulih tokom opsade Sarajeva i genocida u Srebrenici. Čestitamo vlastima Srbije na ovom hapšenju koje je dokaz posvećenosti Vlade Srbije saradnji sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju'', prenijela je Hagueovu izjavu Ambasada Velike Britanije.

On sada očekuje brz transfer Mladića u Haag kako bi se optužbe protiv njega iznijele pred Međunarodnim sudom.

"Naše suosjećanje je sa onima koji su izgubili svoje najmilije tokom ovih konflikata. Današnji dan bi trebao obilježiti početak novog poglavlja za zemlje zapadnog Balkana'', istakao je ministar Hague.


NATO: Moguća je pravda

NATO je u četvrtak pozdravio hapšenje bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba Ratka Mladića i ocijenio da ono nudi mogućnost "za izvršenje pravde", 16 godina nakon što je optužen za genocid i ratne zločine.

"Pozdravljam vijest o hapšenju Ratka Mladića i njegovom izručenju u Haag koje je u toku", navodi se u saopćenju gavnog tajnika Atlantskog saveza Andersa Fogha Rasmussena.

"Skoro 16 godina nakon što je optužen za genocid i druge ratne zločine, njegovo hapšenje konačno nudi mogućnost za izvršenje pravde", dodao je on.

"Ratko Mladić je odigrao centralnu ulogu u najcrnjim povijesnim epizodama na Balkanu i Evropi, računajući u to i opsadu Sarajeva i masakriranje hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka u Srebrenici 1995", naglasio je glavni tajnik alijanse.

"Obavezujemo se da ćemo pomoći balkanskoj regiji u cjelini" na njenom "putu prema euroatlantskoj integraciji", kazao je Rasmussen, prenio je AFP.

Ashton: U Hag bez odlaganja

Visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton pozdravila je u četvrtak hapšenje Ratka Mladića, bivšeg vojnog zapovjednika bosanskih Srba, i zatražila da "bez odgađanja bude prebačen" u Međunardni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju u Haagu.


Hapšenje Ratka Mladića je "važan korak naprijed za Srbiju i međunarodno pravosuđe", ocijenila je ona i čestitala srbijanskoj vladi "na ovoj hrabroj akciji".

Fuele: Historijski potez

Povjerenik za proširenje Evropske unije Štefan Fuele je pozdravio "historijski potez Srbije" koji pokazuje kako je Srbija shvatila važnost regionalnog pomirenja".

Regionalno pomirenje je "dio političkih kriterija za proces priključenja EU-u", precizirao je Štefan Fuele.

Busek: Dobra vijest za region i Srbiju

Predsjednik Evropskog parlamenta Jerži Busek pozdravio je hapšenje bivšeg zapovjednika vojske Republike Srpske Ratka Mladića.

"Njegovo hapšenje je dokaz za napore Srbije i njenu saradnju s Haškim tribunalom", rekao je on.

Busek je istakao da je hapšenje Mladića "dobra vijest za Srbiju, za stabilnost regije i da daje novi elan procesu pristupanja Srbije EU".

On je istovremeno posjetio da je Goran Hadžić i dalje na slobodi i da moraju biti preduzeti svi  napori da se on uhapsi i izvede pred sud.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije