Policija se izvinila za hapšenje aktivista

Radiosarajevo.ba
Policija se izvinila za hapšenje aktivista

Policijska stanica Stari grad u Beogradu izvinila se nevladinoj Inicijativi mladih za ljudska prava, a povodom privođenja devetero aktivista te organizacije aprila prošle godine. Ovo je po prvi put da se srpska policija izvinila svojim građanima. Učinila to nije ni jednom do sada, pa ni povodom redovne i brutalne, te dobro upamćene, upotrebe nasilja protiv protivnika Miloševićevog režima, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sagovornici Radija Slobodna Evropa povodom ovog 'slučaja' komentarišu da je danas u Srbiji na sceni “jedna sasvim druga policija”. Ipak, teško je oteti se osjećaju da mnogima i dalje nešto duguje, ako ne kažnjavanje batinaša, onda makar izvinjenje.

Nekada otuđena od naroda policija danas pokušava da ostvari upravo suprotnu sliku. Igrom zanimljivih političkih okolnosti taj preobražaj vodi čelnik Socijalističke partije Srbije tj. stranke koja se na vlasti održavala baš zahvaljujući instrumentima sile koje je po svojoj volji obilato u devedestim koristila.

Ivica Dačić, kao prvi čovek MUP-a, danas zacrtava nova pravila srpske policije.

“Pendrek ne sme više da bude sinonim za policiju, već srce i požrtvovanje za ovaj narod i državu”, poručio je on.

Objavio je to nedavno na obilježavanju Dana policije i MUP-a. Deset dana kasnije aktivisti nevladine Inicijative mladih primili su izvinjenje iz Policijske stanice u ulici Majke Jevrosime, u samom centru Beograda.

“Nadamo se da ovo nije samo našminkana promena do koje je došlo pod pritiskom, već da ovo znači da stvari kada su u pitanju policijske strukture mogu ići u nekom pozitivnom smeru. U smislu toga da će oni biti svesni samog značaja ljudskih prava, samog značaja rada organizacija koje se time bave”, kazala je Maja Mićić iz te organizacije.

Na pitanje da li to znači da ova NVO prihvata izvinjenje, Mićić je odgovorila:

“Ono što je svakako pozitivno jeste da je do izvinjenja došlo. Tako da na to svakako ne možemo reagovati sa negodovanjem”.

Devetoro aktivista Inicijative privedeno je 1. aprila 2010. godine jer su se usudili da na trotoaru ispred Doma Narodne skupštine ispišu poruku “Ta teška strana riječ genocid”, aludirajući na nespremnost srpskih poslanika da u Rezoluciji o Srebrenici upotrijebe i riječ genocid. I samo što je poruka ispisana:

“Došlo je do privođenja devetora aktivista i aktivistkinja Inicijative. Zadržani su između pet i sedam sati u Policijskoj stanici Stari grad. Tako da smo smatrati i zbog toga se pre svega obratili zaštitniku građana, ukazujući na pogrešno postupanje policije”, kaže Mićić.


Na intervenciju zaštitnika građana petnaest mjeseci kasnije uslijedilo je izvinjenje.

“Službenici Policijske stanice Stari grad postupaće u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima koji regulišu oblast unutrašnjih poslova i građanima koji se usmeno pozivaju u službene prostorije radi prikupljanja obaveštenja, uvek će saopštiti razloge poziva, a policijskim vozilom će ih privesti isključivo uz njihovu saglasnost”, piše u informaciji koju je Policijska stanica Stari grad prosledila zaštitniku građana, na šta se ovaj nadovezao saopštenjem u kome se navodi da je “organ javne vlasti u ovom slučaju je priznao da je pogrešio i obavezao se da to ubuduće neće činiti”.

Postaje tako očigledno ono što primećuje i saradnica Beogradskog centra za ljudska prava Vesna Petrović:

“Nekako mi se čini da policija inače pokušava da promeni imidž koji koji je zasluženo stekla u onim groznim godinama drugog režima”.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije