Policija piše prijave zbog lažnih vijesti o koroni na društvenim mrežama

Radiosarajevo.ba
Policija piše prijave zbog lažnih vijesti o koroni na društvenim mrežama
Foto: Printscreen / O koroni na društvenim mrežama

U korona krizi bilo je onih koji su preko društvenih mreža pisali neistine, a nekima od njih će se suditi, piše Novi list.

Policija će takve napise tretirati kao prekršaje, te je do kraja maja podnijela 32 optužna prijedloga općinskim sudovima zbog počinjenja prekršaja izmišljanja ili širenja lažnih vijesti vezanih uz bolest COVID-19.

Iako su u aprilu pojedini članovi Stožera pozivali da se ljude koji tako uznemiruju javnost krivično goni, Hrvatska nema krivično djelo širenja lažnih vijesti, pa je policiji ostalo da se drži Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, starog zakona još iz vremena bivše Jugoslavije, čija prva verzija datira još iz 1977. godine i koji nije doživio značajnije promjene, osim što su 90-ih kazne prebačene iz dinara u njemačke marke i to stoji do danas.

Prema tom zakonu propisano je da će se onaj "tko izmišlja ili širi lažne vijesti kojima se remeti mir i spokojstvo građana kazniti za prekršaj novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana". Dakle, 32 građana koji su širili lažne vijesti o koronavirusu i po mišljenju policije tako uznemirili javnost mogli bi platiti kaznu do najviše oko 800 kuna ili provesti u zatvoru do mjesec dana.

Takva kazna prijeti, na primjer, građaninu koji je u vrijeme kad je stožer pooštravao mjere, objavio da će u Zagrebu biti proglašena potpuna karantena, pa je pozivao građane i da kupe zalihe hrane jer će se po uzoru na pojedine gradove u Italiji ili Španjolskoj u trgovine moći jednom tjedno, i to u određeno vrijeme.

Pritom se pozivao na visoki izvor iz Vlade. Takva karantena u Zagrebu nikada nije proglašena. Bilo je na društvenim mrežama i objava o prepunim bolnicama u Hrvatskoj, o čemu vlasti šute.

Javnosti je poznat i slučaj iz Vrsara gdje je "prave" vijesti o koroni objavljivala žena koja se predstavljala kao liječnica, a na kraju se pokazalo da je osim vijesti bilo lažno i njezino predstavljanje, jer nije liječnica. Neki su išli toliko daleko da su građanima objašnjavali na kojim odjelima radi medicinska sestra koja je zaražena, ali je to prešutjela.

Prekršajnu prijavu zbog širenja lažnih vijesti "zaradio" je i noćni čuvar jednog zatvorenog dubrovačkog hotela jer je tokom smjene preko društvene mreže objavio fotografije s ranijih okupljanja, za koja je tvrdio da se upravo događaju, i time krše mjere protiv širenja zaraze.

Potpuno je nejasno i što je početkom aprila jednu 34-godišnju ženu s područja Vrbovca motiviralo da na društvenoj mreži objavi da je zaražena, iako to nije bila. Zdravstvene vlasti pregledom su utvrdile da nije zaražena, a policija je zaključila da je takvom objavom uznemirila sve koje poznaje, posebice one s kojima je bila u kontaktu i koji s njom rade, te je i ona zaradila prekršajnu prijavu, piše Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije