Pahor najavio potpisivanje arbitražnog sporazuma

Radiosarajevo.ba
Pahor najavio potpisivanje arbitražnog sporazuma
Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor najavio je u utorak na popodnevnoj sjednici parlamentarnog odbora za vanjsku politiku da će njegova vlada prije nego arbitražni sporazum s Hrvatskom bude ratificiran u parlamentu, tražiti da ustavni sud prosudi njegovu ustavnost, prenosi Fena.

"To je dobar sporazum i za Sloveniju vrlo povoljan, pa ću ga potpisati mirne ruke i mirne savjesti", rekao je Pahor članovima slovenskoga parlamentarnog odbora za vanjsku politiku.

Potvrdio je i da će u srijedu s predsjednicom hrvatske vlade Jadrankom Kosor u Stockholmu potpisati sporazum o arbitraži.

Objašnjavajući nastanak sporazuma zastupnicima oporbenih stranaka koji se protive njegovu potpisivanju, Pahor ga je predstavio kao pregovarački uspjeh koji Sloveniji daje dobru priliku da ostvari nacionalne interese.

Naglasio je i "povijesnu" dimenziju sporazuma te njegov pozitivan učinak na stanje u susjedstvu. Kao dokaz uspjeha, Pahor je ustvrdio da se hrvatska strana najviše protivila točki 3b u sporazumu koja, po njegovim riječima, nalaže arbitražnom sudu da odredi "kontakt" Slovenije s otvorenim morem, ali da je on odbio mogućnost da se taj članak promijeni.

Janša: Biće referendum

Nezadovoljan tim tumačenjima, bivši predsjednik slovenske vlade Janez Janša rekao je da nije zadovoljan ni Pahorovom nakanom da će ustavni sud prije ratifikacije u parlamentu prosuditi je li arbitražni sporazum u skladu s ustavom, javlja Fena.

"Ustavni sud ne može reći je li to loš sporazum, a loš je", rekao je Janša.

Novinarima koji su ga upitali kako će oporba i njegova stranka, najjača među oporbenima u parlamentu, reagirati na potpisivanje arbitražnog sporazuma s Hrvatskom u srijedu, Janša je rekao da je sasvim izgledan naknadni zakonodavni referendum na kojemu će slovenski birači odbaciti taj sporazum.

"Nadam se da će se premijer držati obećanja i u tom slučaju dati ostavku", rekao je Janša, dodavši da nije isključeno, ako se to ne dogodi, da će njegovi Slovenski demokrati (SDS) u parlamentu tražiti glasovanje o povjerenju Pahorovoj vladi.

Slovenski mediji najavljuju da će se idućih dana razviti burna politička raspra o sporazumu o arbitraži jer se nacionalisti, Pučka stranka i Janšini Slovenski demokrati protive Pahorovu pristupu u "tajnim pregovorima s Hrvatskom".

Pahorova je vlada u utorak skinula s teksta sporazuma oznaku tajnosti pa će on biti u cijelosti objavljen.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije